РЗИ-Шумен стартира от днес „Зелен коридор“ за имунизиране срещу Covid-19. Всички желаещи граждани могат да се ваксинират в кабинет в МЦ „Свети Иван Рилски“ /на гърба на Старата поликлиника/ от днес до петък, 26.02.2021 г., съобщиха от инспекцията.

Работното време на кабинета е от 9,00 до 18,00 часа.

Също днес РЗИ-Шумен започна раздаването на ваксини на общопрактикуващите лекари от област Шумен. Те са предназначени за поставяне на пациенти, попадащи във Фаза 4 на Националния план за ваксиниране срещу Covid-19, който включва хронично болните и хората на възраст над 65 г.

В събота и в неделя са ваксинирани по желание общо 291 души. Трите кабинета, в които това се извършваше – на ул. „Цар Калоян“ 1, в „ДКЦ  I - Шумен“ и в МБАЛ – Велики Преслав, през седмицата няма да извършват ваксиниране по желание.

От РЗИ напомниха, че към момента тече нормално и процесът по имунизиране и реимунизиране на гражданите от фази 1, 2 и 3 на Националния план.

През изминалата седмица в Шуменско са потвърдени 238 нови случая на заразени с коронавирус. Така общо за областта случаите от началото на пандемията до днес  достигнаха 5 279 души. Под карантина към днешна дата са 813 души.

Утежнява се положението в МБАЛ-Шумен, съобщиха оттам. В момента в ковид отделенията на лечебното заведение има 142-ма пациенти. От тях 116 са с потвърден коронавирус, а другите 26 очакват резултат от тест. В ОАИЛ са 8 пациенти, от които 3 са интубирани.

Новоприетите пациенти за изминалите 7 дни са 105 и са с 39 повече от изписаните. От МБАЛ отправиха апел към гражданите да дарят кръв за извличане на реконвалесцентна плазма. От такава се нуждаят все повече заразени с Covid-19. Желаещите могат да дарят кръв в отделението по трансфузионна хематология на шуменската болница.

ШУМ.БГ