За парламентарните избори в община Шумен ще се разкрият до 21 подвижни избирателни секции за хора, които са карантинирани или на домашно лечение. Заповед за това издаде кметът Любомир Христов, съобщиха от пресцентъра на общината.

„Броят на подвижните СИК за карантинирани е условен, защото ние не знаем каква ще е ситуацията преди изборите. Към момента, например, имаме около 200 карантинирани и 380 души на домашно лечение. Каква ще бъде картината тогава, е трудно да се предвиди. Затова посочваме, че този брой е условен,“ казал Любомир Христов по време на проведените днес консултации с парламентарно представените партии и коалиции.

Заявления за включване в подвижна секция се подават до три дни преди изборите.

Със същата заповед на Любомир Христов в община Шумен са образувани 150 избирателни секции. 127 ще са в града и в селата от общината, ще има 2 секции в лечебни заведения, 1 в следствения арест. Освен 21-та подвижни СИК за хора под карантина, които ще се сформират при нужда, при нужда ще има и други 2 подвижни за секции за хора с увреждания.

В 127-те сигурни секции ще бъдат ангажирани 1099 души – председатели, секретари и членове. За секциите под условие ще бъдат осигурени още 115 души.

Кметът е напомнил, че партиите и коалициите трябва да представят списъци с имената на хората, които са включени в избирателните комисии и желаят да се ваксинират.

ШУМ.БГ