175 кандидати от 30 различни партии и коалиции се борят за 6-те депутатски мандата в Шуменския избирателен район. Регистрацията на политическите сили за предстоящите парламентарни избори изтече в 17,00 часа днес, а пълните листи вече са качени на сайта на Районната избирателна комисия /РИК/.

Според Изборния кодекс списъците могат да съдържат от 1 до 12 кандидати. Пълни листи в Шуменско регистрираха 6 партии и коалиции – Коалиция БСП за България, ПП ДПС, ПК Воля и НФСБ, Коалиция ГЕРБ-СДС, ПП Републиканци за България и Коалиция Изправи се! Мутри вън!.

С 11 кандидати са ПП ВМРО-БНД, с 9 партията на Слави Трифонов Има такъв народ, а с 8 - Демократична България-Обединение.  

ПП Възраждане на отечеството е с листа от 7 кандидати, а с по 6 души са ПП АБВ, ПП БНО и ПП МИР. Листите на ПП Възраждане, ПП Глас народен и на Коалиция Движение Заедно за промяна са с по 5 кандидати, а с по 4 са ПП Българска прогресивна линия, Коалиция Ние гражданите.
С по 3 кандидати са листите на ПП КОД, ПП Партия на зелените, ПП Български национален съюз Нова демокрация, ПП Общество за нова България и ПП Атака.

5 политически сили са с листи от по двама - ПП Пряка демокрация, ПП Благоденствие-Обединение-Градивност, ПП Движение на непартийните кандидати, ПП Нация и Коалиция Граждани от протеста. Само с по 1 кандидат са ПП Правото и ПП Български съюз за директна демокрация.

Предизборната кампания започва официално на 5-ти март.

ШУМ.БГ