Неволната игра с ръка, която впоследствие доведе до отбелязване на гол от съотборник, вече няма да бъде наказвана във футбола. Това е последната промяна в правилата, които са определени от Международния борд на футболните асоциации (IFAB).

В момента ако футболист от атакуващия отбор докосне неволно топката с ръка, нарушение се отсъжда, ако впоследствие бъде вкаран гол или неговият тим получи предимство и стигне до изгодна ситуация за попадение. Преди това всяка игра с ръка на играч от атакуващия отбор се считаше за нарушение на правилата.

"Случайната игра с ръка, който води до това, съотборник да отбележи гол или да получи възможност за отбелязване на гол, вече няма да се счита за нарушение", заявиха от IFAB в изявление след годишното им общо събрание.

Промяната ще влезе в сила от 1 юли. В същото време головете, които са отбелязани директно с ръка или футболист използва ръката си, преди да отбележи, ще продължат да не бъдат зачитани, независимо дали действието е умишлено.

Тълкуването и прилагането на правилото за игра с ръка често предизвиква спорове заради субективния фактор. В четвъртък гол на "Фулъм" беше отменен в мача срещу "Тотнъм", като в ситуацията топката се удари в прибраната до тялото на Марио Лемина ръка и впоследствие Джош Мая овладя и се разписа, но попадението не беше признато.

От IFAB съветват съдиите да продължат да използват преценката си при определяне на позицията на ръката във връзка с движението на играча в дадена ситуация.

Дневник