Специализираният наказателен съд (СНС) разреши на бизнесмена и обвиняем Пламен Бобоков през април да пътува по работа в чужбина, след като прокуратурата му отказва. Определението е от 22 март, като от мотивите на съдебния състав, начело с председателката на СНС Мариета Райкова, се казва, че въпреки повдигнатите му тежки обвинения, няма риск Бобоков да се укрие, съобщи правният сайт "Дефакто". Пътуванията ще са в Германия и Швейцария, като бизнесменът е в качеството си на представител на "Приста ойл".

По молба със същото съдържание преди това Специализираната прокуратура отказва разрешение на Бобоков да напусне страната за определени дни през април. И аргументите са тъкмо обратните на тези на съда - че тежкото обвинение предпоставя наличие на опасност той да се укрие. Пък и нямало “доказана спешна необходимост” за пътуването, както и за това в Германия и Швейцария да замине именно Пламен Бобоков.

Срещу Пламен Бобоков се водят две тежки дела, по които той има и забрана да напуска България. В СНС е мегаделото за организирана престъпна група за “опасните боклуци”, в което той е сочен за участник. На свобода е срещу гаранция.

В прокуратурата обаче още е делото за “престъпен сговор” между него и президентския секретар Пламен Узунов, по което и двамата вече заведоха дело срещу държавното обвинение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. И двамата бяха шумно арестувани на 9 юли 2020 г. - денят, в който cпeциaлизиpaни и вoeнни пpoĸypopи, пoлицaи и cлyжитeли нa Бюpoтo зa зaщитa ĸъм главния прокурор Ивaн Гeшeв нaxлyxa в сградата на президентството.

Всички задържани тогава - Бобоков, Узунов и друг президентски съветник - Илия Милушев, бяха освободени впоследствие. След това по съдебен ред задържанията и на Узунов, и на Бобоков, бяха обявени за незаконни. 

Разпореждането на спецпрокуратурата вече е обжалвано пред съда.

Клуб Z