Показахме, че можем да управляваме отговорно и да се справяме с предизвикателствата. Днес сме уверени, че можем да се справим и с кризата, причинена от COVID-19. Въпреки извънредните разходи за справяне с нея, България продължава да е с най-добрите показатели за дълг и дефицит в ЕС.

Вярваме, че в добри времена държавата трябва да води пестелива и разумна политика, за да е в помощ на обществото в момент на изпитания. През следващия си мандат ще продължим възстановяването и укрепването на икономиката в страната, която пострада вследствие на ограничителните мерки, които всички ние трябваше да спазваме.

Светът след COVID-19 ще бъде различен - с променени потребителски нагласи и поява на нови инвестиционни дестинации. Ще има отлив в търсенето на определени услуги, докато нови индустрии ще бележат ръст. В този свят на промени, България трябва да използва всички налични възможности.

Ще продължим да работим за висок икономически растеж и интеграция в Еврозоната. Ще насочим усилията си към икономическа трансформация и преход към икономика на високата добавена стойност.

Натрупала опит и самочувствие, особено след успешното председателство на Съвета на ЕС, България трябва да продължи активно да използва всички възможности, произтичащи от членството в ЕС, включително в сферите - политика на сближаване (Кохезионна политика), Обща селскостопанска политика, инструментите за финансиране на науката и иновациите, допълнителните фондове за подкрепа на възстановяването и устойчивостта на икономиката и здравеопазването.
Ефективна и плавна модернизация

Ще продължим с усилията си за изграждане и рехабилитация на всички видове инфраструктура, включително и дигитална свързаност, с реформите и дигитализацията на публичния сектор, за да създадем по-добри публични услуги за бизнеса и за гражданите.

Първостепенен приоритет за нас през следващите четири години ще бъде т. нар. икономическа трансформация - еволюцията на икономиката ни към стоки и услуги с по-висока добавена стойност, което означава ускорено разработване и внедряване на иновации, държавна подкрепа за подмяна на производствената база / машинния парк в предприятията, развитие на съществуващите и изграждането на нови индустриални зони и целенасочена
държавна подкрепа за дигитализация на частния сектор.

Изграждане на конкурентоспособна българска икономика е ключов обществен процес и главната му цел е просперитет за гражданите. Да притежаваш най-добрата идея, най-технологичния материал или най-ефективната формула вече не е достатъчно. Като водещи качества се очертават предприемчивост и изобретателност, комбинативност и гъвкавост, трансформация в движение, скорост и фокус към резултат.

За да усилим нашите конкурентни предимства и да постигнем успех в икономическата сфера, комплексно ще съчетаем и балансираме няколко политики: регионална, пазар на труда, финансова, научна и образователна.

Икономическата ни политика ще даде шанс и формула да отключим потенциала си. Отчитайки новите световни реалности и в синхрон с целите на ЕС за интелигентен преход, ясно дефинираме посоките на българската икономическа трансформация. За последното десетилетие България постигна съществени резултати в икономическо отношение. Макроикономическата стабилност, фискалната дисциплина и задълбочаващата се европейска интеграция са опората към следващото ниво на развитие на икономиката ни.
В резултат на стабилни икономически показатели, предвидимост на публичните финанси и пазарно движена икономика, се повишава доверието на световната икономическа общност.

Страната ни е част от Европейския Банков съюз и българският лев е част от Европейския Валутен Механизъм. С реформите преди и по пътя ни към еврозоната допълнително се укрепват фундаментите на икономиката ни.

Възможностите за достъп до разнообразен финансов ресурс за бизнеса в България се разшириха значително. В допълнение към пазарното банково финансиране на пазара бяха пуснати и финансови инструменти, които подкрепят икономическите субекти в рискови дейности и фази от развитието им. Нови 250 млн. лева са на пазара за рисково дялово инвестиране в стартиращи и растящи компании.

Силно предприемачество и добра бизнес среда

Всеки трябва да има възможност да развие своите предприемачески качества, възможности и инициативи. За отключване на този потенциал на икономическа активност, усилията ни ще се насочат в няколко посоки - разнообразно и достъпно финансиране, лесен старт на бизнес и гъвкави форми на растеж и излизане, ниска регулаторна тежест и административни услуги.

Трябва да е атрактивно, печелившо и сигурно да правиш бизнес в България и през погледа на външни инвеститори. Чрез ре-позициониране на страната ни като инвестиционна дестинация ще разкрием напълно потенциала си. Ключови за успеха на тази политика ще бъдат дейностите по привличане и задържане в България на необходимите ни специалисти.

Детелина Куртева – икономист, кандидат за народен представител от листата на ПП ГЕРБ в 30 МИР – Шумен.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър ПП ГЕРБ - Шумен