По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на Северна Македония е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания".

Министерството изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на съседната държава участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на Северна Македония е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно, съобщава министерството.

Само преди няколко дни управляващият посолството Владимир Кръстевски отново бе извикан в министерството. Тогава причината бяха зачестилите прояви на език на омразата и дискриминация в Република Северна Македония от страна на официални представители спрямо граждани на страната, деклариращи българско самосъзнание или дори симпатия към България и нейния народ

Ведомството под ръководството на Захариева припомня, че организацията Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.

Същевременно ведомството съобщава за продължаващи дискриминационни действия на властите на Северна Македония след като днес на границата е бил спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги "Български народни песни на Братя Миладинови" в Северна Македония по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие.

Дневник