Очакванията, че българите зад граница ще проявят висока избирателна активност се оправдаха. Огромни опашки се извиха във всички по-големи европейски столици - Лондон, Берлин, Париж, Брюксел, Виена. Освен там струпвания се образуваха и пред секциите в Мюнхен, Франкфурт, Хамбург, Регенсбург, Кьолн, Бристол, Барселона, Валенсия и Льовен. На много от тези места българите, желаещи да подадат гласа си, е трябвало да чакат повече от час, свидетелстват разкази на българи зад граница. Някои от тях, споделят че се наложило да се намеси и полицията, за да напомни да се спазва дистанция и да се носят предпазни средства.

От различни секции в Европа постъпиха сигнали, че бюлетините са свършили, но пред Би Ти Ви главният секретар на Министерство на външните работи Калин Анастасов увери, че секциите, които имат нужда, ще бъдат снабдени с достатъчен брой бюлетини. Заради безпрецедентния интерес на българите зад граница се очаква, че гласуването ще бъде удължено до 21.00 часа.

В Турция пък, където бяха подадени най-голям брой заявления за гласуване, - около 21 хиляди, изборният ден започна със скандали и хаос. Причина за проблемите станаха декларациите, които българските граждани трябва да попълват преди да могат да подадат своя вот. За разлика от минали избори, този път изселниците в Турция имаха възможност да попълват декларациите предварително, но можеха да го направят и на място. По информация на БНР някои секционни комисии в Турция не се пожелали да приемат предварително попълнените декларации и се е наложило желаещите да гласуват да ги попълват пред представители на СИК и застъпници. Това допълнително е забавило изборния процес, съобщава БНР.

Благодарение на рекордните близо 88 хиляди заявления за гласуване, тази година българите извън страната имат възможност да упражнят правото си на глас в 465 избирателни секции. На най-много места гласуваха българите в Германия - общо 69. Във Турция, Великобритания и САЩ, където пък бяха подадени най-много заявления, секциите бяха само 35 заради ограниченията в Изборния кодекс. Още в началото на март месец изборни доброволци изразиха притесненията си, че заради големия интерес, това ще доведе до струпвания пред секциите.

Дневник