Употребата на високотехнологични маратонки продължава да предизвиква вълнения сред състезатели и любители на бягането, като спорът опира до това, дали обувките дават несправедливо предимство в представянето. Темата отново излезе на преден план след два рекорда през уикенда.

В събота Бет Потър смъкна цели 43 секунди от най-доброто си постижение на 5 км шосейно бягане, като измина дистанцията за 14:41 мин. Британката подобри с две секунди световния рекорд при жените на кенийката Беатрис Чепкоеч и привлече вниманието с маратонките Asics MetaSpeed, които са изработени от карбонови нишки.

Ден по-късно падна и върховото постижение в полумаратона. Рут Чепгнетич даде време 1.04:02 ч. и свали с 29 секунди рекорда при жените в дисциплината.

От 2019 г. високотехнологичните маратонки са в центъра на обсъждания, като от "Найки" първи зададоха модата със своя модел Vaporfly. С него Елиуд Кипчоге направи историческия опит за слизане под два часа в маратона. Оттогава Международната федерация по лека атлетика забрани обувките, но "Найки" извади нова версия - Alphafly, която да отговаря на новите изисквания, и чупенето на рекорди беше въпрос на време.

Според бившия олимпийски състезател Тим Хътчингс постиженията с високотехнологичните маратонки трябва да бъдат разглеждани към различна епоха, която вече е започнала. Той призова за официално разграничаване с резултатите от миналото.

"Хора от много краища казват да спрем да шумим около обувките. Просто продължете напред и се насладете на състезанията. На което бих отговорил така, винаги съм се радвал на състезанията и ще продължа да го правя. Но аз искам да се наслаждавам и да уважавам времената, а не просто да отхвърлям този елемент. Нулирането би позволило това. Обувките са тук, за да останат, за съжаление, духът е излязъл от бутилката", каза Хътчингс пред "Таймс".

Според Потър обаче обувките помагат и са достъпни, което дава равни възможности на всички състезатели

Наскоро президентът на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу също приветства употребата на високотехнологични обувки. Той вярва, че стъпките за ограничаване на изследванията и разработването на нови маратонки за бягане само биха "задушили иновациите".

Дневник