1690 места в 76 специалности и профили ще обявят училищата в област Шумен по време на кампанията за кандидатстване в осми клас за новата учебна 2021/2022 г. Проектът за план-прием е публикуван на страницата на Регионалното управление на образованието в Шумен.
Борят на свободните места е по-голям от този на завършващите тази година седмокласници. Те са 1462.

Прием на осмокласници наесен ще има в 34 училища в областта, 8 от тях са обединени. Обявените паралелки са 65, а профилите и специалностите 76.

15 от обявените паралелки са нови за училищата. Една от тях е сред т.нар. защитени специалности от професии - „Пчеларство и бубарство“, която ще опитат да реализират в ПГ по селско стопанство и хранителни технологии /всички предлагани специалности може да видите във файла под текста/.

В план-приема е посочено, че има очакван недостиг на ученици в 10 от предлаганите паралелки, т.е. в тях може и да не се попълнят обявените бройки от ученици и паралелките да не се реализират за учебната година.

През миналата учебна година 34-те училища предлагаха 63 паралелки с 1638 места. Бяха попълнени 60 паралелки с 1354 ученици.

ШУМ.БГ