Трябва да отидем на следващи избори, при положение че сме в значителна степен отслабили ГЕРБ, това е важно и не може да го постигне само едно служебно правителство". Това каза днес пред БНТ лидерът на "Движение 21", част от коалицията "Изправи се! Мутри, вън!" Татяна Дончева.

Според нея е важно след сформирането на Народното събрание да се работи за промени в изборното закодателство, както и "за прекъсването на поредицата на назначенията на ГЕРБ въз основа на Закона за публичните предприятия и за отпушване на възможността за разчистване а държавната администрация от "калинки".

По повод вчерашно изказване на своя колега от коалицията Николай Хаджигенов, след което се наложи тя и Мая Манолова да дадат брифинг, на който да дадат допълнителни разяснения, Дончева призова колегите си за повече дискретност и мълчание и подчерта, че "в политиката има нещо от играта на покер и от играта на карта - не е прието да пускаш карта преди да ти е дошъл реда".

"Ние бихме подкрепили партията на Слави Трифонов като мандатоносител на правителство, но дали тя ще желае да използва мандата си е отделен въпрос. От позицията на най-малката парламентарна група ние би трябвало да запазим дискретност до момента, в който партията на Слави Трифонов обяви, че иска да прави правителство и ни покани евентуално на консултация за подкрепа", каза още тя.

Според нея ГЕРБ и Бойко Борисов имат свои групички хора във всички партии, които вкараха депутати в парламента, както и в тези, които не влязоха. "В нашата парламентарна група познавам още 4-5 души, които са готови да се жертват да министри. В другите групи има 40-50 човека", допълни Дончева. Тя припомни на колегите си един съвет на бившия премиер Симеон Кобургготски към неговите министри - "Бъдете господари на мълчанието".

Дневник