Организаторите на олимпийските игри в Токио планират да осигурят 300 хотелски стаи за спортисти, които са с положителни тестове за коронавирус и трябва да бъдат поставени под карантина. Те ще бъдат отделени за тези, които нямат никакви симптоми или не се нуждаят от болнично лечение.

Според агенция Kyodo ще бъде резервиран цял хотел на няколко километра от олимпийското село. Това ще доведе до увеличени на разходите с няколко милиона долара.

В момента Токио навлиза във фаза на леко разхлабване на мерките. Японската столица беше в извънредно положение в рамките на 30 дни, за да ограничи големия брой новозаразени.

Организационният комитет вече е отделил и 30 специални превозни средства, които да транспортират спортистите.

Според новите правила, приети през февруари, участниците на олимпиадата ще бъдат тествани на всеки четири дни. Тепърва ще бъдат разпространи протоколите за карантиниране и влизането в страната за игрите. Очаква се това да стане до края на април.

Игрите в Токио бяха отложени с една година и трябва да се проведат в края на юли. Япония има повече от 500 хиляди случая на заразени с вируса и 9400 смъртни случая, което е много по-малко от останалите големи икономики в света. Страната обаче продължава да се опасява от поредната вълна, която доведе до повече случаи.

Дневник