Броят на настанените в ковид отделенията на МБАЛ–Шумен се задържа изключително висок, а починалите с коронавирус миналата седмица бележат рекорд, съобщиха от лечебното заведение.

В момента в болницата има 260 пациенти, от които 229 с положителна проба на Covid-19, а други 31 чакат резултат от PCR тест. 9 от пациентите са в интензивния сектор, а 5 са на изкуствена вентилация. Само днес са починали двама  - мъж на 75 и жена на 71 години.

“За миналата седмица починалите са 33 - с един повече от предходната седмица”, каза д-р Йорданка Маринова, ръководител направление „Медицинска дейност” в МБАЛ–Шумен. За периода приетите в болницата са 185, като изписаните са 167.

"Отново призоваваме хората да спазват противоепидемичните мерки, тъй като при нас броят на пациентите не намалява и натискът остава висок”, каза д-р Маринова.

От Регионалната здравна инспекция съобщиха, че 415 жители на област Шумен са дали положителен резултат от тест за Covid-19 през изминалата седмица. Най-много новозаразени са регистрирани в понеделник, 5 април - 120 души, а най-малко в неделя, 11 април - 1.  223 от новозаразените са жители на град Шумен, останалите на други населени места от областта.

Под карантина в Шуменско са 1 405 души. На домашно лечение са 1 012. ,

Общо диагностицирани от началото на пандемията за областта 8 785.

ШУМ.БГ