Общо 9763 пенсионери в област Шумен, на които пенсиите им са от 300,01 лв. до 369 лв. включително, ще получат еднократно годишна финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв. Средствата са от Държавния бюджет и тази финансова подкрепа се осъществява за първи път, съобщиха от Регионалната дирекция „Социално подпомагане“.

Средствата ще се изплащат от общинските Дирекции „Социално подпомагане“ въз основа на предоставена от Националния осигурителен институт информация.

Изплащането в пощенските станции ще бъде в периода от 19-ти до 26-ти април включително. В същия период сумите ще бъдат преведени и по банковите сметки на пенсионерите.

Всички правоимащи лица, които са клиенти на Дирекциите "Социално подпомагане" ще получат тази еднократна годишна финансова подкрепа по същия начин, по който получават и помощите си – по банкова сметка или по пощата.

Лицата, които не са клиенти на Дирекциите "Социално подпомагане" ще получат еднократната помощ по начина, по който получават пенсията си – по поща или по банкова сметка.

За получаването на годишната финансова подкрепа не е необходимо гражданите да подават заявления. Това е първото плащане на помощта, като се предвижда до края на годината да бъдат обхванати всички лица отговарящи на условието пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително, обясниха от Дирекцията.

За едно физическо лице годишна финансова подкрепа за хранителни продукти може да се отпуска само веднъж в рамките на 2021 г. Неполучена помощ от правоимащо лице е дължима не по- късно от края на м. декември 2021 г.

От Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ информират, че в случай, ако някой от гражданите не получи дължимите средства в пощенска станция, от която обикновено взима пенсията си, е необходимо да се обърне към Дирекция „Социално подпомагане“ по местоживеене за уточняване на актуалния му адрес, за да може да бъде включен в списъците в следващ период.

ШУМ.БГ