Иван Карадочев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен“ предлагат от Дружеството на българските писатели в Шумен. Номинацията е входирана с докладна записка до Общинския съвет.

Предложението е подкрепено и от проф. Христо Трендафилов – носител на званието „Почетен гражданин на Шумен“ и от Николай Калев – член на УС на клуб „Култура за Шумен“.

В мотивите към предложението се казва, че Иван Карадочев е литературен критик и културолог с национално значение, авторе на над 2000 публикации, член е на Съюза на българските писатели. Той е един от учредителите на националния конкурс за лирика „Иван Пейчев“, член на журито на студентския национален литературен конкурс „Боян Пенев“.

Предложението за удостояване на Иван Карадочев с най-високото почетно звание на Община Шумен ще бъде гласувано от общинските съветници на сесията в края на април. Решението за връчване на званието „Почетен гражданин на Шумен“ се взима от съветниците с тайно гласуване с квалифицирано мнозинство то 2/3.

На сесията на 29 април съветниците ще гласуват и дали да удостоят с почетното звание „Носител на златна значка на град Шумен“ Величка Евтимова и Ирина Върбанова.  Двете дами са предложни за наградата от Настоятелството на НЧ „Добри Войников“.

От там предлагат почетните звания да им бъдат връчени за дългогодишната обществена дейност на  Величка Евтимова и Ирина Върбанова, постигнатите от тях високи резултати в балетното изкуство и по повод 70-годишнината им.

Номинацията е подкрепена от областния съвет на Национално движение „Русофили“, от културно-просветната организация „Ереван“, Настоятелството на НЧ „Асен Златаров“.

ШУМ.БГ