Обществено обсъждания на законопроектите, внесени от депутати, 121 гласа в зала, за да се гласува предложение, излъчване и по социалните мрежи, блицконтрол към премиера и заместниците му - това са част от новите правила, по които ще работи 45-ият парламент. Промените в правилника бяха одобрени днес.

Спор предизвика предложеното от "Демократична България" задължение за изслушване на главния прокурор на всеки три месеца в правната комисия, което ГЕРБ, БСП и ДПС размиха като включиха и председателите на върховните съдилища.

Размяна на реплики имаше и около предложението на Атанас Славов от "Демократична България" да има обществени обсъждания на законопроекти, внесени от депутатите, каквито има за внесените от Министерския съвет. То се прие, но няма да се прилага за вече внесени законопроекти, за да не спира работата по промените на изборните правила.

Други важни промени при гласуването на закони също ще има - комисиите няма да разглеждат предложения, внесени не по-рано от 72 дни освен по извънредност, а в залата трябва да има 121 народни представители, които да гласуват, за да бъде приет един закон. Досега е имало и гласувания, в които участват по 70-80 души.

Блицконтрол върху премиера и заместниците му ще има всеки първи четвъртък на месеца. Парламентарният контрол ще продължи да се излъчва по БНТ 2, а заседанията ще се излъчват и в социалните мрежи.

Във финансовите правила нямаше съществени промени, но се прие допълнителните пари за допълнителни задачи да могат да бъдат до 25% от възнагражденията. Не се прие предложение на Мария Капон от "Изправи се! Мутри вън" допълнителните пари да се привеждат на картите на депутатите, а да не отиват в парламентарните групи, които според нея били т.нар. черни каси.

Дневник