Повече от 70 събития ще се проведат по време на майските културни празници в Шумен тази година. Едно от основните от тях е концерт на поп изпълнителя Миро, танцови и вокални формации от Шумен, които ще пеят и танцуват на 11 май – Денят на Шумен. Концертът ще се състои в парк „Студентски“ със свободен вход за зрителите.

„В културния календар на Шумен месец май винаги е заемал основно място. Независимо от това че сме притеснени от обстоятелствата, свързани с пандемична обстановка, всички, които се включват в организирането на тазгодишните майски празници, го правят с огромно желание и ентусиазъм“, каза днес на пресконференция заместник-кметът на община Шумен Найден Косев. Той представи и част от събитията, които ще се проведат в Шумен този месец.

9 май – Денят на Европа ще се отбележи с лекоатлетическа щафета на бул. „Славянски“ (от кино Херсон до музея). В 11,00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите във войната шуменци на пл. „Кристал“. По повод 9 май от 20,00 часа в парк „Студентски“ ще се състои концерт „Нощ на европейската и световна музика“ с участието на Градския духов оркестър „Михаил Биков“, смесен хор проф. „Венета Вичева“ и с изпълнения на деца от ОДК „Анастас Стоянов.

„Тази година по повод 11 май Денят на Шумен ще реализираме амбициозна програма, която ще се отличава с присъствие на пролетен дух, настроение като, за разлика от миналата година, когато празникът бе онлайн, сега ще се проведат събития на открито и закрито“, отбеляза Найден Косев.

В началото на празничния ден в детските градини и училищата ще се проведе Час по родолюбие, който започна да се провежда от 2017 г. насам. Ще бъдат спазени и останалите протоколни събития за Деня на Шумен - в 9,00 часа пред сградата на Общината ще бъдат издигнати знамената на ЕС, България, Шумен. След това ще има тържествена сесия на Общинския съвет, на която и ще бъдат връчени наградите на Шумен за изкуство и култура.

Найден Косев допълни, че новото в празничната програма за 11 май са организираните забавления за деца и ученици или детска анимация с подаръци за малки и големи. Батман, Спайдърмен Мики и Мини маус и други  ще забавляват всички в Градската градина от 17,30 часа (при лошо време в Младежкия дом).

В 18,30 часа пред сградата на ДКТ „Васил Друмев“ ще бъде открит театралният фестивал „Нова българска драма“.

В 20,00 часа на открита сцена в парк „Студентски“ започва празничния концерт за Деня на Шумен. Миро и талантливи изпълнители от Шумен ще забавляват над два часа шуменци и гостите на града.

11 май ще завърши с празнична заря.

Другият акцент в майските културни празници е 24 май. Тогава от 10,00 часа на площад „Кристал“ ще бъдат наградени първенците на випуск 2021 и ще бъдат връчени наградите на Шумен за образование и наука.

На 26 май в Шумен ще бъде отбелязана 145-годишнината от Априлското въстание и 145 години от гибелта на Панайот Волов. Събитието ще се проведе от 11,30 часа пред паметника на Волов на пл. „Оборище“.

През целия месец май Шумен ще е домакин на изложби, концерти, литературни четения, конкурси за красота, театрални постановки и още множество събития.

„В подготовката и реализацията на събитията през месец май участват всички професионални културни институти в Шумен, читалищата, ОДК, УСШ, Градският духов оркестър, частни театрални и творчески формации“, посочи още Найден Косев.

Всички събития, може да видите на сайта на Община Шумен.

ШУМ.БГ