Гергана Ивайлова Гълъбова от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ заслужи голямата награда в 43-тото издание на националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, съобщиха от пресцентъра на Шуменския университет.

Наградата за Гергана Гълъбова, която е 1 курс в магистърска програма преводач - редактор, е издаване на книга от Университетското издателство „Епископ Константин Преславски“, финансово осигурена от Община Шумен.

В категория Белетристика журито отличи с първа награда Диана Мъркова от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, а с втора награда – Ива Анастасова от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. С поощрителни награди в категорията си тръгнаха Александър Колев от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Александър Янев от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Ива Анастасова спечели Наградата на публиката.

В категория Поезия първата награда е за Мария Петкова от Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“. Бяха посочени две втори награди – за Михаела Кузева и Веселин Веселинов – и двамата от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Поощрителна награда заслужи Мария Гаралова от Медицински университет-София.

В категория Публицистика и критика не бе присъдена първа награда. Втора награда получи Теодора Величкова-Старчева от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Също за студент в Шуменския университет – Десислава Тивчева, е поощрителната награда в категорията.

Всички участници бяха приветствани от Ректора на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. д.и.н. Георги Колев, който ги поздрави за творческите успехи, изрази увереност, че в трите дни на конкурса са се чувствали като едно семейство и са оценили предимствата на Шумен като културно-исторически център.

43-тото издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ приключи днес с присъждане на наградите пред паметника на Иван Пейчев в Шумен.

Организатор и домакин на най-старото литературно съревнование за студенти вече повече от 40 години е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“. За участие тази година бяха подадени 51 заявки в трите направления – поезия, белетристика, публицистика и критика.

Студенти от 13 български университета дойдоха в Шумен, за да представят лично творбите си и да участват в програмата на конкурса – четения, поетически пленер „Писане от натура“ и дискусия.

В рамките на конкурса бяха представени четири книги - на членовете на журито – Захари Карабашлиев, проф. д.н. Пламен Дойнов и Петър Чухов, и дебютната книга „Керван от гарвани“ на Емине Садкъ – носител на Голямата награда от изданието на конкурса през 2019 г.

ШУМ.БГ