Инженери инсталират днес доплеровия радар на Шуменското плато, с помощта на който ще се пази територията на Североизточна България от градушки.

„Цялата техника вече е доставена. След като се свърже, радарът ще заработи и ще подава информация в националната система за противоградна защита. Това ще стане другата или най-късно по-другата седмица“, каза за ШУМ.БГ директорът на Изпълнителната агенция за борба с градушките инж. Ваньо Славеев. 

В Североизточна България няма да се изграждат ракетни площадки, а ще се прилага самолетният метод за борба с градушките. При сигнал за тревога от възникване на опасното явление, ще се вдигат самолетите от базата в Горна Оряховица. 

Помещенията за петимата служители в Командния пункт на Шуменското плато  са почти готови, видя днес репортер на ШУМ.БГ. Инженерите инсталират произведения в САЩ радар.

Радарната антена с диаметър 4,5 метра е поставена на 15 метра височина в радиопрозрачен купол с диаметър 6 метра. Предстои да се оборудва оперативната зала.

„Вероятно няма да правим официална церемония по откриването. Когато са готови техниците, радарът ще започне да си изпълнява функциите“, добави шефът на Агенцията инж. Славеев.

ШУМ.БГ