Кметът на Милано поиска днес отговори защо пожар, започнал на 15-я етаж на 18-етажна жилищна сграда, е обхванал целия блок и е разтопил външната изолация подобно на трагедията с кулата "Гренфел" в Лондон, в която загинаха 71 души.

Сигналът е получен в неделя следобед и цяла нощ 15 пожарни и около 50 пожарникари се бореха, докато го овладеят. Според очевидци те са разбивали вратите на апартаментите един по един, за да се уверят, че всички са излезли.

Очевидци описаха горящи изолационни панели, а любителски видеозаписи показа как парчета от облицовката се разтопяват и падат на улицата. Инженери ще огледат състоянието на конструкцията, но има опасения, че носещи стоманени колони може да са повредени от високи температури и блокът да е негоден за живеене.

Сградата е на повече от 10 години и е неприемливо толкова съвременен блок да се окаже тотално незащитен, заяви кметът Джузепе Сала във "Фейсбук". От самото начало е било ясно, че твърде бързо се е подпалила фасадата по подобие на пожара в Лондон преди няколко години.

Разследването на "Гренфел" установи, че причината за бързо разпространилия се пожар, докато хората спят, е заради некачествена външна облицовка. Обитателите на подобни сгради в страната бяха принудени да премахнат такива панели. Общите разходи се оценяват на милиарди паундове.

Проф. Анджело Лукини от миланската Политехника коментира за в. "Кориере дела Сера", че, изглежда, фасадата е изработена със запалими материали, "но за съжаление няма закон, който да забранява това".

Високата 60 метра сграда е проектирана да изглежда като кил на кораб и на покрива е имало алуминиево "платно", което пожарът е разтопил и то е разпиляно на парчета по улицата.

Дневник