ХХVIII Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература ще се проведе тази година от 13 до 15 май в рамките на седмицата, когато се чества Денят на Шумен. Конкурсът е посветен на 120 години от рождението на унгарския писател Дюла Ийеш и 100-годишнината от рождението на Блага Димитрова, като през тази година той ще се проведе  съобщиха от общинския пресцентър.

В конкурса могат да участват ученици, непрофесионалисти, студенти по изкуствата и професионални артисти, които изпълняват по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия с общо времетраене 10 минути. Участниците са разделени в пет групи – първа и втора за ученици от 11 и над 11 г., трета за непрофесионалисти, четвърта за студенти от ВУЗ по изкуствата и пета за професионални актьори. 

В направление „Дигитална поезия“ желаещите да участват записват своя видеоклип с мобилен телефон или друго мобилно устройство с вградена камера, като включат стихове от унгарски поети или композиция от творби на унгарски и български поети с времетраене на клипа не повече от 3 минути, позволява се да има визуални и звукови ефекти, анимация, музика, надписи и няма възрастови ограничения. Клиповете се изпращат до 29 април на имейл: konkurs.shumen@gmail.com

За всички победители в отделните групи са предвидени парични и предметни награди, посещение в Унгария и Дебрецен.

Конкурсът се организира през две години от 1969 г. досега от Община Шумен, Унгарския културен институт, Министерството на културата с подкрепата на Община Дебрецен, Съюза на артистите в България, ШУ „Еп. К. Преславски“. Подробна информация за статута на конкурса и заявка за участие e публикувана в сайта на Община Шумен в раздел „Култура, младежки дейности и спорт“, в секция „Култура“.

Припомняме, че ХХVII издание на Националния конкурс се проведе онлайн и в него се  включиха 93-ма рецитатори, а  видеоклипове с техните изпълнения бяха качени в канала на конкурса в YouTube.

ШУМ.БГ