Дни преди 1-ви юни – международният ден на детето, учениците от СУ „Трайко Симеонов, участвали в международни и национални състезания, получиха своите златни, сребърни медали и грамоти от националните състезания на СБНУ „Аз и числата“ и „Аз и буквите“ и сертификати за постигнатите успехи в Международни ученически олимпиади Kings.

Във всяка възрастова група, от всеки клас и всяка от четирите дисциплини – български език, английски език, математика и човекът и природата – ученици от СУ „Трайко Симеонов“ заеха призови места. 46 ученици от начален и 18 от прогимназиален етап бяха наградени от зам. областен управител на Шумен – Николай Колев.

Церемонията даде начало на общоучилищната проява "Моето семейство и други животни“– заглавие на популярна книга, което се превърна в мото на събитието, събрало голямото семейство на СУ „Трайко Симеонов“ от родители, ученици и техните домашни любимци, както и жители на четирите прилежащи квартала.

Всякакви лаещи, мяукащи, скачащи, пернати, пълзящи и плуващи животинки изпълниха двора на училището и показаха своята атрактивност в организираните състезания.

Рошковци от всякакви породи – пинчер, йоркширски териер, голдън ретрийвър, английски сетер, кокер шпаньол, той пудел, джак ръсел, померан и чихуахуа –  преминаваха през препятствия, заедно със своите стопани, които демонстрираха умения за дресировка. Лъки – порода бордър коли пък игра футбол със собственика си – десетокласника Иван Тонев и между другото се оказа изключителен голмайстор. Две грациозни пухкавелки красяха станция „Мяукащи“, но купата бе присъдена на персийката Лана. На съвсем безопасно разстояние от тях бяха станции „Плуващи“ и „Пернати“, където бяха разположени златни рибки, хелери и гупи, костенурчето Муньо, канарчета, папагали, състезателни гълъби. Представители на „Скачащи“ бяха морското свинче Дорис, зайче и хамстерче.

Д-р Гюнай Тефиков – ветеринарен техник и управител на ЗООКЪТ - Шумен  и зам.-директор на ОП "Строителство и благоустрояване" и г-жа Емне Али – общински съветник и член на Обществения съвет на СУ „Трайко Симеонов“ оцениха и наградиха в качеството си на  компетентно и безпристрастно жури всички домашни любимци в различни категории.

Децата се забавляваха докато мериха бързина и знания в играта „Кой с какво се храни?“ и показаха умения за работа в екип при подреждане на пъзел за определено време, изработиха сами свои маски с образите на животни, а тези, които си нямат домашно животинче си моделираха от пластилин. Най-голям интересът беше към щанда, на който „кошутата“ г-ца Ферад изрисуваше личицата на малчуганите и към танците на „пингвина“ Гошо, които протичаха на фона на забавни караоке изпълнения.

Училищният екип знае, но от днес и децата, че обичта и приятелството означават и разбирателство, за което са необходими търпение и толерантност.

ШУМ.БГ