Бившият кмет на село Галиче Ценко Чоков и синът му Мартин влизат в затвора за 5 години. Решението е на Върховния касационен съд и е окончателно като не подлежи на обжалване.

Ценко Чоков е осъден за отвличане, нанасяне на средна телесна повреда и палежи, а синът му е признат за виновен за изнудване чрез закана за убийство и нанасяне на телесни повреди, но е оправдан по обвинението за незаконна банкова дейност. Апелативният спецсъд бе определил 7 г. затвор за Мартин Чоков, но с окончателното решение срокът е намален.

За съдебното решение съобщиха от прокуратурата като от държавното обвинение посочват, че в решението магистратите подчертават особената жестокост, с която осъдените са извършвали насилие над жертвите си, най-често в съучастие.

Други двама членове на престъпната група - Димитър Каменов и Иван Тодораков, също са с потвърдени присъди по 5 г. лишаване от свобода, наложени от Апелативния спецсъд.

Чоков и участниците в групата бяха задържани при мащабна акция през 2016 г. още докато той бе кмет на с. Галиче. Делото започна през 2017 г. като присъдата на първа инстанция в спецсъда беше прочетена през 2018 г.

Дневник