Не е работа на политиците да осигурят нужният на България газ. Те трябва да се погрижат за освобождаване на пазара, каза днес в предаването "Въпросите" по ТВ1 изпълнителният директор на "Овъргаз" Сашо Дончев. Той посочи, че страната се нуждае от 3 млрд. куб. метра газ, "което е нищо".

"Един министър на енергетиката не може да намери газ. Но 20 фирми от региона, работейки в конкуренция - могат", поясни бизнесменът. Той е на мнение, че управляващите искат да решат проблема, но не могат, защото никога не са решавали такъв проблем.

"Булгаргаз" да обяви конкурс за доставка на нужното количество газ, като го раздели на 12 слота по 30 млн. куб. метра например и да поиска от фирмите да дадат офертите си. Защо не го правят. Толкова е просто, нужното количество ще се намери и за 18 месеца ще се превърнем в нормален газов пазар", обясни Дончев своето виждане за излизане от кризата.

За него газопровода IСGB, който трябва да започне да работи до няколко месеца, е ПР акция. "Тази тръба е от никъде за никъде. За нея няма газ", подчерта бизнесменът. Дончев все пак подчерта, че студена зима в България, заради липса на газ няма да има.

Той посочи, че 33 години след промените държавата все още се разглежда като производител на зърно, хляб, услуги, образование и всичко останало. "Крайно е време да се разбере, че за всички стоки и услуги отговорността е на отделни компании, не на държавата", каза той. И допълни: "В нито в един момент държавата не е била полезна на българите, а политиците са причинили много беди на хората и не виждам някаква полза от тях".

Дневник