4 екипа на пожарната и служители на Държавно горско стопанство - Нови пазар гасят пожар в гора край града, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

В 12,19 часа постъпил сигнал за пожар на изхода на Нови пазар в посока Стоян Михайловски.

На място е бил изпратен екип на РСПБЗН-Нови пазар, а след това на място е пристигнал втори екип. Станало ясно, че гори около 30 декара борова гора. 

За да се попречи на разпространението на огъня, в помощ в гасенето били насочени и два екипа от шуменската пожарна. 

От пресслужбата на Североизточното държавно предприятие /СИДП/ обясниха, че всички служители на ДГС-Нови пазар са изпратени в зоната, засегната от огнената стихия, но условията са изключително тежки, заради вятъра и ниската влага на горската постелка. Според директора на стопанството инж. Петър Железов, ако се наложи, ще бъдат извикани колеги и от други стопанства, които да помогнат при гасенето.

От пресцентъра на ОДМВР – Шумен допълниха, че пожарът е низов и е локализиран.
"Пожарът в боровата гора е локализиран. Имаше десетки сигнали за това, че пламъците могат да стигнат до няколко къщи от крайния квартал в града. На място са общо пет екипа - три от Нови пазар и два от Шумен. Екип от Доброволното формирование в града също участва в погасяване на пламъците с водоноска.  Поради силния вятър работата се затрудни", обобщи комисар Иван Иванов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПЗН), който е на мястото на инцидента.

Към 16,30 часа от пресцентъра на СИДП съобщиха, че пожарът е ликвидиран. Изгорели са 190 декара, от тях 120 са общинска горска територия.

ШУМ.БГ