Три са чешмите в Шумен, водата на които е с отклонения по микробиологични показатели и нитрати. Това показва извършеното пробонабиране и проведения лабораторен контрол на водата от осем местни водоизточника в Шумен, сочат данните на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите до комплекс „Кьошковете” и на ул. “Поройна” в кв. „Дивдядово“. Водата от чешмата срещу Томбул джамия, освен с отклонения по микробиологични показатели е и с наднормено съдържание на нитрати - 51 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л. Водата от тези три чешми не следва да се ползва за пиене.

Резултатите от всички изследвани показатели показват пък, че водата от чешмите на ул. „Янко Сакъзов”, тази в местността Бабешкия мост, в кв. „Б. Българанов“, чешма №2 по пътя за с. Лозево, чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел и чешмата на ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“ в кв. „Дивдядово“ са без отклонения и могат да се ползват за пиене.

От здравната инспекция уточняват, че пробонабирането е взето на 7 март и получените резултати в петък - 10 март отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качеството й зависи изцяло от метеорологичните условия, тъй като при водата от тези чешми не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).

ШУМ.БГ