Вода и чистота на достъпни цени, въздух, образование, пътища и туризъм. Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще работи в тези приоритетни сфери за Шуменския регион в следващия парламент. За всяка от тях кандидатите за народни представители от ПП-ДБ имат конкретни решения, които могат да се осъществят в един управленски мандат.

Това заяви акад. Николай Денков - водач на листата на ПП-ДБ в 30 МИР, при представянето на листата на коалицията в Шумен.

„Продължаваме да следим за качественото и прозрачно изпълнение на проекта за довеждащия водопровод от язовир “Тича” до Шумен. По него има още много работа, а няма никакво технологично време – съвсем скоро приключва изпълнението на Оперативна програма „Околна среда“, която финансира реконструкцията“, отбеляза акад. Денков. Областният координатор на „Продължаваме промяната“ Николай Колев  обеща да работи заедно с народните представители от региона за това цената на водата да не се увеличава, без това да е придружено с повишаване на качеството на водоподаването. ПП-ДБ в Шумен подкрепя идеята минералната вода на Мараш да стане достъпна за хората и така да се привличат повече туристи в региона.

Приоритет е и грижата за чистотата в населените места, защото жителите на Шумен и региона имат право на здравословна околна среда, без да плащат по-високи такси. Те ще дишат и по-чист въздух, ако се осъществи предложението на ПП-ДБ за подмяна на отоплителните печки за твърдо гориво с енергоефективни уреди чрез безплатни за хората програми за енергийна ефективност.

Именно за зелена, чиста и подредена държава ще се бори третият в листата на ПП-ДБ Александър Денев: „За мен чистият въздух е лична кауза. Той е голям проблем в Шумен, заради който много от нас плащат със здравето си. Има как да се справим с това.“

„България има природа и потенциал да произвежда сама чиста храна за своето население. Развитието на качествено земеделие ще донесе развитие и на целия наш регион", смята Захари Борачев, седми в листата на ПП-ДБ.

Коалицията ще положи усилия да гарантира качествено и достъпно образование за децата и младежите в региона. Това може да стане чрез развитие на професионалните гимназии и на двете висши училища в Шумен съобразно потребностите на бизнеса. Тяхната материална база и учебните им програми могат да бъдат обновени с финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост и от европейските програми за образование, наука и иновации.

"Има как да върнем младите хора в България. Има как да им осигурим обучение на високо ниво, сигурно здравеопазване и условия за развитие. Длъжни сме да им предоставим възможности да създадат семейства и достойно да възпитават децата си в България, в нашия регион," подчерта Бисерка Йовчева, пета в листата на ПП-ДБ.

ПП и ДБ ще положат усилия на областно и национално ниво за подобряване на инфраструктурата в региона – за рехабилитация на Върбишкия проход и трасето Силистра-Лесово, вкл. разширяване на Ришкия проход, както и за изграждане на мост над река Дунав между Силистра и Кълъраш. Към това деветият в листата Пламен Андреев добави идеите си за развитие на спортната инфраструктура и младежките дейности в региона. "Има как да го направим и аз съм готов да работя за това", каза той.

Не на последно място коалицията е решена да развие огромния туристически потенциал на Шуменския регион. „На наша територия са исторически обекти от национално значение, които обаче не се популяризират достатъчно. Има как това да се промени и да посрещаме гости не само от цялата страна, а и от чужбина“, убедена е Гюлджан Сабриева, осма в листата на ПП-ДБ. За целта е необходимо в координация със съседните области да са разработи и прилага областна стратегия за развитие на туризма като основен приоритет.

 

Кои кандидати от коалиция ПП-ДБ се борят за гласовете на избирателите в Шуменска област?

101. акад. Николай Денков

Акад. Николай Денков води листата на коалиция „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ в 30-и МИР Шумен. Той е академик на БАН и професор в СУ „Св. Кл. Охридски“. Член е на Европейската научна академия и на работна група в Европейската космическа агенция. Работил е в Япония, Франция и САЩ.

Той е в първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята сфера. Удостоен е с награди от Европейското колоидно общество, Японското химическо дружество, националната награда “Питагор” на МОН и др.

От 2014 до 2016 г. е бил заместник-министър, през 2017 и 2021 г. - служебен министър, а през 2021-2022 г. – министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков.

Акад. Денков е народен представител от „Продължаваме промяната“ в 48-ото Народно събрание от 30-и МИР – Шумен.

102. Бюнямин Хасан

Бюнямин Хасан е от гр. Шумен. Завършил е “Българска филология”, бил е учител и директор на училище. През последните години се занимава с местно самоуправление, секретар е на Община Хитрино.

103. Александър Денев

Александър Денев, 38 г., е икономист със специалност „Туризъм“ от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Магистър е по маркетинг и връзки с обществеността в образованието. Има над 10 години стаж в публични администрации - три години е работил в Община Шумен, а от 2015 г. е експерт в Комисията по защита от дискриминация. Владее английски език. Член е на Зелено движение - част от „Демократична България“.

104. проф. Нели Димитрова

Нели Димитрова е доктор на науките и професор в ШУ "Епископ Константин Преславски", дългогодишен преподавател по методика и управление на образованието. Зам.- декан на Педагогическия факултет по учебна дейност и образователни политики. Обича работата с деца и музиката.

Проф. Димитрова вярва, че няма невъзможни неща. Нейн приоритет е развитието на туризма в региона и завръщането на младите хора по родните им места.

105. Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева е почетен професор на Шуменския университет и доктор по методика на обучението по информатика. Тя е създател и ръководител на Школата по математика „А&Б“ в Шумен. Преподава програмиране, алгоритми и обектноориентирано програмиране. Ръководител е на едни от най-добрите български състезатели по програмиране.

Автор е на повече от 70 научни статии и над 20 учебника и учебни помагала. Инициатор и организатор на Националния есенен турнир по информатика, който  прераства в международен. Инициатор и организатор на Европейската младежка олимпиада по информатика.

Почетен гражданин на Шумен.

106. Анета Георгиева

Анета Георгиева е завършила Икономическия университет във Варна. Работила е 12 години в системата на Държавния финансов контрол, била е заместник-директор на Регионалната здравноосигурителна каса в Шумен. От 16 години е главен счетоводител на пътно-строителна фирма в областния град. Тя е един от учредителите на ДСБ в Шумен.

107. Захари Борачев

Захари Борачев е земеделски производител и животновъд. Обработва под аренда над 30 000 декара земя. Има добър поглед над нещата, тъй като е и любител пилот. Има летателен парк.

108. Гюлджан Сабриева

Гюлджан Сабриева е юрист по образование. Работи като адвокат в Шумен. „Свободният човек е автор на живота си, докато останалите са жертви на обстоятелствата.” Тази мисъл ръководи действията на адв. Сабриева както в професионалния, така и в личния й живот. Нейната мечта е да види родния си край с развити икономика, образование и култура.

109. Пламен Андреев

Пламен Андреев е магистър от Стопанската академия “Димитър А. Ценов” в гр. Свищов със специалност „Застраховане и социална дейност“. В момента работи в Областна дирекция „Земеделие“ - Шумен като главен експерт. Живее в град Велики Преслав.

В свободното си време обича да е сред природата със семейството си. Воден от призива на Апостола “Дела трябват, а не думи”, той иска да работи за по-добро бъдеще на децата ни, за Преслав като цивилизован и развит малък европейски град, за развитие на младежки организации и спортни дейности.

110. Нели Георгиева

Нели Георгиева е от Шумен. През 2004 г. завършва “Българска филология” в ШУ “Епископ Константин Преславски”. От 2013 г. е магистър по икономика и управление на бизнеса от същия университет. Ръководи собствен бизнес в сферата на ВЕИ - фотоволтаични системи за производство и продажба на електроенергия. Омъжена е и има три деца.

111. Анатоли Стрелков

Анатоли Стрелков има диплома по икономика на транспорта от УНСС в София и трайни интереси към развитието на транспорта в шуменския регион. Разработил е схема за покритие на областта с железопътен транспорт. Убеден е, че реализирането на този проект би подобрил живота на хората в региона. В момента се занимава се със спортна статистика и анализ.

112. Светослав Кукуянов

Светослав Кукуянов е магистър по право от Нов български университет и има професионален опит като юрисконсулт. В момента работи като регионален мениджър в международна компания. Съучредител е на местната организация на „Да, България!“ в Шумен.

Като човек, познаващ професионално публичната администрация в детайли, Светослав Кукуянов ще работи за намаляване на бюрокрацията в нея. Основна негова кауза в следващия парламент е постигане на по-голяма чуваемост за проблемите на шуменци в национален мащаб с цел тяхното решаване. Една от юношеските му мечти е да види в областния град Шумен модерен футболен стадион по европейски образец, построен чрез прозрачно разходване на финансови средства след съгласуване с местната спортна общественост.