Всички 319 секционни избирателни комисии в Шуменско започнаха работа нормално в 7,00 часа, заяви пред журналисти зам.-председателят на Районната избирателна комисия Мариела Иванова.

Единствено в 5 секции е бил констатиран технически проблем с машините. В две той е бил отстранен, а за секциите в селата Единаковци, Развигорово и Каменяк предстои да се вземе решение да се гласува само с хартиена бюлетина.

След всички корекции по избирателните списъци в тях в момента фигурират имената на 183 640 души. 

В 14 от 319 секции в областта са подвижни - за хора с проблеми с придвижването. Такива са разкрити във всички общини с изключение на Смядово и Нови пазар, където не са постъпили над 10 предварителни заявки. 

Разкрити са секции също в болниците в Шумен, Нови пазар, Велики Преслав и Царев брод, както и в Старческия дом в Шумен и в Следствения арест. В тези секции, както и в подвижните, гласуването ще бъде само с хартиена бюлетина. 

От РИК-Шумен добавиха, че ще предоставят информация за избирателната активност към 11,00 и към 16,30 часа.

От полицията съобщиха, че охраната на секциите през нощта е протекла нормално. „Към момента няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите“, казаха оттам. За реда, сигурността и спокойствието в региона и охрана на изборните секции са ангажирани близо 400 служители на МВР. На разположение в областната дирекция на МВР в Шумен са мобилни групи и включени разследващи полицаи, служители на охранителна полиция и криминалисти.

На днешните извънредни парламентарни избори за място в 49-то Народното събрание се борят 142 кандидати от Шуменска област. Депутатските мандати в 30-ти МИР-Шумен са 6.

ШУМ.БГ