Малко след 15,00 часа днес захранването с електроенергия на ВиК-Шумен е възстановено, съобщиха от Енерго Про. Това е станало по искане на доставчика на ток "Кумер" ООД, с което водоснабдителното дружество има неуредени сметки. 

По предварителен график, токът трябваше да бъде пуснат в 16,00 часа. 

„Електроразпределителното дружество няма отношение по спора между ВиК - Шумен и доставчика на електроенергия фирма "Кумер" ООД. ЕРП Север, в качеството на лицензиран мрежови доставчик за територията, има законово задължение да изпълни искането на доставчик за прекъсване поради неплащане съгласно чл. 123, ал. 5 и не може да отмени прекъсването, ако няма изрично входирано искане за оттегляне от страна на "Кумер" ООД. Такова искане постъпи в късния следобед и е валидно само за днес, като подаването на захранване е стартирано. Засега остава валиден графикът за прекъсване на обектите от 10:00 часа на 22.05.2023 г. , като преустановяването му е възможно, ако постъпи ново искане от предходния доставчик на ВиК Шумен, „Кумер“ ООД“, казаха от Енерго Про. 

Припомняме, че вчера и днес бе извършено спиране на електрозахранването на обекти на ВиК Шумен в отговор на искане на „Кумер“ ООД. 

По-късно от пресцентъра на ВиК-Шумен съобщиха, че се работи по споразумение за непрекъснатост на електроснабдяването към съоръжения на водоснабдителното дружество.

“Проведена е среща между г-жа Ирена Георгиева, изпълнителен директор на Български ВиК Холдинг, г-н Иван Пушкаров, управител на ВиК – Шумен и г-жа Емилия Илиева, управител на търговеца на електроенергия КУМЕР ООД. На срещата е говорено за доброволно уреждане на отношенията във връзка с договор за доставка на електроенергия между ВиК – Шумен и КУМЕР ООД. Страните работят по споразумение, с което да се гарантира непрекъснатост на  електроснабдяването към съоръженията на ВиК – Шумен и така да се осигури нормално водоснабдяване за региона, обслужван от дружеството”, се казва в прессъобщението от пресцентъра на ВиК - Шумен.

ШУМ.БГ