Голяма оранжерия за производство на индийски коноп е разкрита от криминалисти на РУ-Нови пазар. Задържани са баща и син от Шумен - на 61 и 29 години, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Акцията е проведена вчера. Иззети са 345 растения от рода на конопа и над килограм сух канабис.

Реализацията е осъществена след придобита оперативна информация и проведено професионално наблюдение от криминалисти на РУ-Нови пазар, а акцията е извършена в района на промишлената зона на Нови пазар.

Там в постройки на втори етаж в бивше предприятие криминалистите заварили три отделни помещения в работен режим, оборудвани с всичко необходимо за отглеждане коноп. Имало лампи, системи за климатизация и вентилация, торове и различни препарати, ползвани в отглеждането. Открити били общо 345 растения, достигнали различна фаза на растеж - между 30 см. и 2,20м., и около 1,2 кг сух канабис.

В сградата били и 61-годишен мъж и 29-годишния му син, които полагали грижи за растенията

Двамата родственици са задържани в полицията за срок до 24 часа. Процесуално-следствените действия в рамките на образуваното досъдебно производство продължават и днес под ръководството на Окръжна прокуратура-Шумен.

В операцията са участвали също служители на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Специални тактически действия“, уточниха от полицията.

От Апелативна прокуратура допълниха, че И.М.И. (61 г.) и И.И.И. (29 г.) вече са с повдигнати обвинение по чл. 354а, ал. 1 от НК и по чл. 354в, ал. 1 от Наказателния кодекс. Задържани са за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор. Прокуратурата ще настоява за налагане на най-тежката мярка – „задържане под стража“.

ШУМ.БГ