Спешна инвентаризация с преброяване на отглежданите свине на територията на фермите и личните стопанства в Шуменска област разпореди днес Областната епизоотична комисия. Заседанието бе свикано заради наскоро открити случаи на Африканска чума по свинете /АЧС/ в село Долни Цибър, Монтанско.

До 11-ти август ще бъдат актуализирани регистрите за отглеждане на свине в областта. Трябва да стане ясен точния брой на отглежданите животни, както в промишлените ферми, така и във фамилните от тип А /отглеждащи до 200 броя/, в личните стопанства /с до 3 броя/ и четирите стада с Източнобалкански свине в Смядовско.  

Според д-р Наташа Баева от БАБХ-Шумен към момента в Шуменско се отглеждат приблизително около 76 000 свине в 6 промишлени ферми, 12 фамилни ферми и 235 лични стопанства.

Докато от големите ферми редовно постъпва информация на всеки 3 месеца, то не е съвсем ясно какво се е случило с близо 800 лични стопанства, които бяха принудени да премахнат прасета си срещу обезщетение при голямата вълна от АЧС в страната през 2019-та. Те нямаха право да отглежда свине в продължение на една година.

На заседанието на Областната епизоотична комисия стана ясно още, че през 2022-ра в Шуменско са констатирани 3 случая на АЧС и 1 през тази година, всички при диви прасета, отстреляни при лов.  

Комисията набеляза общо 13 мерки за предотвратяване на АЧС в Шуменско. Сред тях е проверки на обявите в интернет за нерегламентирана продажба на прасета.

ШУМ.БГ