Българският национален отбор по волейбол за жени под 19 години постигна първа победа на Световното първенство, което се провежда в в Унгария и Хърватия.

Във втората си среща от група "С" в Сегед българките надделяха в много важен мач срещу Тайланд, спечелен с 3:0 (25:22, 25:20, 25:20).

Така България заема трето място във временното класиране в групата, където са още отборите на Бразилия, Италия, Канада и Перу. Тимът, воден от селекционера Борислав Крачанов, има 3 точки в актива си от победа и загуба до момента. Лидери са Бразилия и Италия с по два успеха от две изиграни срещи. В първия си мач българският състав отстъпи пред Италия с 1:3, а в следващия си двубой тази вечер (3 август) ще се изправи срещу Канада отново от 22:05 часа.

Българките започнаха много уверено срещата с Тайланд и поведоха с 20:12 в първия гейм. Съперникът не се предаде и опита да се доближи, но България спечели с 25:22. Следващата час тръгна подобно на първата – с аванс от 6:2 за националките, последва ново отпускане, но не и подценяване и успех с 25:20. Най-равностойна бе третата част, в която азиатките поведоха с 15:13. Българките имаха затруднения на начален удар, но впечатлиха със силна игра на блокада, реализирайки 14 точки, а след ново 25:20 триумфираха в двубоя.

Пореден силен мач записа Виктория Коева, която реализира 16 точки. Ива Дудова отбеляза 13 (4 блокади), а Боряна Ангелова добави 12 точки.

БТА