УЕФА обяви своите номиации за наградата "Футболист на годината", която европейската футболна асоциация връчва от 2011-а насам.

Отличието, което няма тежестта на "Златната топка" или наградите на ФИФА, все пак има своя престиж, като през годините негови носители са били най-големите звезди в играта.

Тази година номинираните са трима, като те са излъчени изцяло на база на изминалия сезон 2022/23.

Това са двамата представители на спечелилия требъл състав на Манчестър Сити - Кевин Де Бройне и Ерлинг Холанд, както и обичайният заподозрян Лионел Меси.

Предвид преминаването му в Интер Маями, може би това е последният шанс на Меси да спечели значимо индивидуално отличеие, а номианцията му е базирана най-вече на световната титла в Катар. Все пак не са маловажни и 30-те гола, гарнирани с 21 асистенции, които той направи за 47 мача с ПСЖ.

Номинациите нямаше как да минат без Ерлинг Холанд, който през миналия сезон вкара впечатляващите 52 гола в 53 официални мача във всички турнири.

Друг от номинираните герои на Манчестър Сити е Кевин Де Бройне, който се отчете с 31 асистенции и бе в основата на невероятния сезон, който "гражданите" изпратиха.

До момента наградата е печелена три пъти от Кристиано Роналдо, два пъти от Лионел Меси и по веднъж от Карим Бензема, Роберт Левандовски, Андрес Иниеста, Франк Рибери, Лука Модрич, Върджил ван Дайк и Жоржиньо.

Освен това УЕФА обяви и номинациите си за треньор №1 през сезона, където едва ли е изненадата присъствието на Пеп Гуардиола, спечелил втория требъл в своята кариера.

Там са още двама италианци. Симоне Индзаги, извел Интер до финал в Шампионска лига, както и Лучано Спалети, донесъл първа титла на Наполи от 33 години насам, при това по безапелационен начин.

Дир.бг