Латвийският премиер Кришанис Каринш потвърди днес своята оставка, с което автоматично сложи край на мандата на кабинета си, съгласно конституцията, предаде ДПА.

Правителството, което падна от власт заради вътрешни спорове в коалицията, ще продължи да работи до встъпването в длъжност на новия кабинет. Латвия, която е член на Европейския съюз и НАТО, граничи с Русия и Беларус, посочва ДПА.

Президентът Едгарс Ринкевичс, в чиито правомощия влиза назначаването на нов премиер, обяви, че следващата седмица ще започне консултации с всички парламентарно представени партии.

Той поиска новото правителство да си постави първостепенна задача до 2030 г. страната да достигне средното за ЕС ниво на благосъстояние.

Каринш беше начело на трипартийна коалиция, включваща неговата консервативна партия „Ново единство" заедно с консервативното „Национално обединение" и центристката партия „Обединена листа".

Коалицията се разпадна, след като Каринш се опита да включи две леви опозиционни партии в нея, въпреки нежеланието на своите партньори.

Неговата партия номинира бившата министърка на благосъстоянието Евика Силиня за възможен приемник на родения в САЩ Каринш, който е на власт от 2019 г., след като в понеделник той обяви, че не иска да оглави следващото правителство.

БТА