Българската шахматистка Нургюл Салимова направи големия си пробив в играта през последните дни в Баку, Азербайджан, достигайки финала на Световната купа на ФИДЕ.

Тя спечели невероятно драматичен тайбрек срещу украинката Анна Музичук - 3.5:2.5, в четвъртък, с което се класира за мача за трофея през уикенда. Там я чака рускинята орячкина, която е №3 в световната ранглиста.

След победата в полуфинала 20-годишната Салимова даде интервю на перфектен английски език за медията на ФИДЕ, отразяваща надпреварата в Баку. Ето какво каза новата звезда в българския спорт:

"Много съм развълнувана, не мога да осъзная още какво се случи. Ще отида в стаята си и ще споделя с родителите ми успеха си.

В края можех да спечеля и последната партия, но ремито ми стигаше и нямаше нужда от рискове.

Гледала съм мачовете на Ана, когато растях, тя е един от идолите ми в шахмата. Тя беше фаворит, но аз не мислех за това.

Опитвах да мисля, че трябва да направя всичко, което мога. Ако тя спечели - ОК, никой няма да го приеме за изненада. Нямаше какво да губя.

След първата партия, която спечелих, изведнъж се появи стрес, че мога да се класирам. И това се отрази на следващата партия. Казах си, че не бива да допускам това.

Не очаквах да стигна чак дотук на този турнир. Като дете съм мечтала за такива неща, но преди старта на световната купа не съм мислила за финал.

Разбира се, че отново съперничката ми е фаворит и на финала. Играх с нея преди две години. Но аз ще дам най-доброто, а каквото и да се случи, то няма да наруши начина ми на подготовка и работа напред в кариерата ми."

Нургюл призна, че от известно време тренира с азерския гросмайстор Ниджат Абасов, който също прави фурор на Световната купа в Баку.

Той ще играе на полуфинал при мъжете срещу легендарния Магнус Карлсен, кйто все още е номер 1 в света и не е слизал от този пиедестал вече повече от 13 години.

"Двамата си поставихме нещо като обща цел - призна българката. - Да стигнем върха на ранкинга си през тази година.

И ето, че постигаме най-добрия си резултат на един и същ турнир, което е изключително приятно. Желая му успех в неговия мач."

Дир.бг