България загуби първата си среща в група В на Европейското първенство по волейбол, на което е съдомакин с Италия, северна Македония и Израел. Играчите на Пламен Константинов отстъпиха на Испания с 1:3 гейма.

Срещата за България започнаха Мартин Атанасов, Светослав Гоцев, Георги Сеганов, Алекс Грозданов, Цветан Соколов, Денис Карягин и либеро Теодор Салпаров и Симеон Добрев.

Двубоят започна изключително равностойно, а след три изравнявания на резултата с ас на Мигел Форнес испанците поведоха с 5:3. Националите ни изравниха при 7:7, а след още едно равенство иберийците отново поведоха с 2 точки – 10:8. Българите обаче веднага реализираха три поредни точки и поведоха с 11:10, което принуди треньорът на Испания Мигел Ривера да вземе прекъсване. След почивката испанците реализираха три поредни точки и поведоха с 13:11, което накара селекционерът Пламен Константинов да поиска тайм-аут. Почивката не даде резултат и символичните домакини успяха да поведат с 5 точки при 20:15 след грешка в атака на българите. След 21:17 испанците реализираха нова серия от три точки и поведоха с 24:17, а Пламен Константинов поиска ново прекъсване, но след него Цветан Соколов сбърка в атака и символичните домакини взеха първата част с 25:17.

Втората част започна равностойно, а резултатът се движеше точка за точка. След осем равенства в резултата след отлична блокада на испанците, лошо посрещане и атака в аут на националите ни, иберийците реализираха три поредни точки и поведоха с 11:8. България успя да изравни при 13:13 след ас на Алекс Грозданов. Испанците успяваха максимално да затруднят националите ни при начален удар, атаките им бяха успешни дори срещу тройна блокада и те успяха да поведат с 3 точки при 19:16. Силите на България не стигнаха за обрат и Испания взе втората част с 25:21.

И през третата част играта бе равностойна, а резултатът се движеше точка за точка и бе изравняван 7 пъти. След това националите ни реализираха две точки и успяха да поведат с 9:7. Добрата игра на България продължи и след успешна единична блокада на Георги Сеганов и блок-аут при атака на Цветан Соколов тимът ни поведе с 12:9 и испанците поискаха прекъсване. Испания изравни при 17:17 след като реализира 3 поредни точки, едната от които спорно отсъждане на съдията за двоен удар. Националите ени отвърнаха с четири поредни точки. Първо Александър Николов атакува успешно, а след това застана на начален удар и започна да затруднява максимално испанците при посрещането. Последва грешка на иберийците, успешна атака на Цветан Соколов и успешна блокада и България поведе с 21:17. Националите ни пропиляха един геймбол, но успяха да вземат третата част с 25:21.

България поведе в началото на четвъртата част с 2:0, но испанците веднага успяха да изравнят. След нови три равенства символичните домакини успяха да поведат с 2 точки при 7:5. След грешка при разиграване на националите ни Испания поведе с три точки при 11:8 и Пламен Константинов поиска прекъсване. Независимо от това символичните домакини реализираха две поредни грешки, отново след грешки на българите и дръпнаха с 13:8, което принуди Пламен Константинов да иска нов тайм-аут. Веднага след прекъсването испанците отново бяха по-съобразителни и поведоха с 6 точки при 14:8. Националите ни показа характер и успяха да реализират три поредни точки и намалиха пасива си до 3 точки при 13:16. Основна роля за това имаше сервисът Александър Николов, който успяваше да затрудни испанците максимално. Момчетата на Пламен Константинов не намериха сили да се противопоставят на силните на начални удари на испанците и символичните домакини взеха мача с 3:1 гейма.

Следващият двубой на националите ни е на 31 август от 20:30 часа срещу отбора на Финландия.

Срещите от групата продължават утре с двубоите Словения - Украйна от 17:30 часа и Финландия - Хърватия от 20:30 часа.

БТА