Григор Димитров спаси три мачбола и записа една от най-драматичните победи в кариерата си след петсетова битка срещу словака Алекс Молчан и успех с 6:7 (9), 6:7 (5), 6:1, 7:5, 7:6 (9) на Откритото първенство на САЩ.

Първата ракета на България, 19-и в схемата на турнира, за първи път прави обрат от 0:2 до 3:2 и се класира за втория кръг, където ще срещне бившия номер 1 и трикратен шампион от Големия шлем Анди Мъри (Шотландия), който победи Корентен Муте (Франция)  с 6:2, 7:5, 6:3 след три часа игра.

Началото на мача по нищо не предвещаваше драматичната развръзка - двамата печелеха подаванията си и се стигна до първия тайбрек в мача, в който Григор допусна редица непредизвикани грешки и Молчан се възползва, печелейки с 11:9.

По подобен начин се разви и втората част,  в която нямаше нито една възможност за пробив и отново тайбрек реши сета и отново Молчан бе по-хладнокръвен, печелейки със 7:5.

Григор най-сетне намери ритъма си на игра и противодействие на силната игра на словака от дъното на корта и даде само гейм на съперника в третия сет, печелейки с 6:1 и връщайки се в мача.

В четвъртия сет българинът проби подаването на съперника в 12-ия гейм и спечели със 7:5, с което прати мача в решителен пети сет. А там настъпи истинска драма и двамата предложиха зрелище, което дълго ще се помни от любителите на тениса.

Димитров имаше възможности да пробие сервиса на Молчан на два пъти в третия гейм, но не успя. Същото се случи и в ключовия пети гейм, който продължи повече от 10 минути, Димитров изпусна три възможности за пробив, но Молчан оцеля и тук и поведе с 3:2.

Загубата на този гейм разколеба българина, който допусна пробив и Молчан поведе с 4:2, а след това взе подаването си. Григор запази самообладание, върна един гейм, след което се нуждаеше от пробив, за да остане в мача и той го направи, след като първо отрази първия мачбол, а при следващото разиграване имаше и малко шанс, след като Молчан получи схващане. Двамата спечелиха подаванията си и се стигна до трети тайбрек в мача и този път Димитров успя да се наложи с 11:9, след като преди това отрази още два мачбола в епичния двубой, продължил 4:40 часа.

БТА