Пред крепостта "Царевец" във Велико Търново започна 52-то издание на рали "България". Официално начало на състезанието даде кметът на града Даниел Панов.

Автомобилите и екипите бяха представени на сцената на площада пред стотиците фенове на автомобилния спорт, присъстващи на откриването. Сред официалните гости бяха началникът на отдел Пътна полиция в Главна дирекция  "Национална полиция" комисар Димитър Мичев, почетният гражданин на Велико Търново Весела Лечева, бивш министър на младежта и спорта в служебните правителства, представители на институции.

Маршрутът на ралито е с дължина от 150 км, разделени на 13 етапа, които ще се състоят в околностите на града. Състезанието е трети кръг от националния рали шампионат и е валидно за European Rally Trophy.

"В надпреварата ще участват 27 екипа от България и Румъния", каза за БТА Калоян Станчев, председател на Автомобилната федерация на България.

Според Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти, рали "България" е ежегодно събитие, с известно прекъсване заради ковид пандемията. За първи път след средата на 70-те години Велико Търново е домакин на състезанието.

В събота от 10:00 часа започва същинското състезание с локации около Килифарево, Дряново и Шемшево. В неделя отсечките са около Плаково, Яковци и Златарица.

"На 3 септември ще се състои връчването на купите на победителите, които ще вземат участие в състезанията за европейската купа", допълни Валентин Бонев от федерацията.

БТА