"Мачът на Надеждата", организиран от бившия български национал Стилиян Петров и неговата фондация, противопостави отбори на родни и световни звезди и завърши при равенство 3:3. Двубоят беше организиран от Стилиян Петров с благотворителна цел, състоя се днес на Националния стадион "Васил Левски", а приходите от срещата ще бъдат дарени на болници и организации, които помагат на хората да се преборят с онкологични заболявания. Самият Петров също с подобно заболяване преди години и това го мотивира да работи в тази благотворителна посока.

Срещата беше изпълнена с много емоционални моменти, с няколко прекъсвания на играта, поздравления за организатора от най-големите звезди, пристигнали в София.

Самият Стилиян започна мача за отбора на Световните звезди, през второто полувреме влезе в игра за България и взе капитанската лента от Христо Стоичков. Петров остана на терена до 82-ата минута, когато беше заменен от старши треньора на Черно море (Варна) Илиан Илиев. Излизането на бившия капитан на България и Селтик в 82-ата минута беше съпроводено с артистично изпълнение на популярната песен "You'll Never Walk Alone", известна от 1963-ата минута. Петров напусна терена със сълзи в очите, като беше поздравен от абсолютно всички участници на терена, а и вече  излезли от игра.

Мачът уважиха президентът на България Румен Радев, министър-председателят Николай Денков, а двамата седнаха един до друг. В същата ложа са министърът на спорта Димитър Илиев и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Близо 20 хиляди души уважиха събитието, което имаше благотворителен характер.

Събраните средства ще бъдат дарени за борба с онкологичните заболявания в България. Те ще бъдат разпределени както между болници в страната, така и за подпомагането на хора, които се борят с коварното заболяване.

Българският отбор откри резултата в 4:10 минута, когато Димитър Бербатов вкара с глава. Бербатов започна атаката, подаде на ляво на Мартин Петров, а неговият приятел и бивш съотборник в ЦСКА и в националния отбор му центрира на главата. Топката се отклони в крака на Алън Хътън от отбора на Световните звезди и влезе в мрежата на Шей Гивън. Секунди по-късно срещата беше прекратена заради аплодисментите в 5-ата минута в подкрепа на бившия национал и треньор на националния отбор Петър Хубчев, който се бори с левкимия.

 В 19-ата минута Световните звезди изравниха резултата чрез бившия нападател на Арсенал Робер Пирес, който получи топката от Хенрик Ларсон и от близо прониза вратаря Здравков.

Срещата беше прекъсната още веднъж секунди след това - в 19-ата минута, с какъвто номер Стилиян Петров игра в по-голямата част от кариерата си. На терена нахлуха попзвездите Любо Киров, Владимир Ампов-Графа и Орлин Павлов, които поздравиха публиката със свое изпълнение на песента "Заедно".

Хенрик Ларсон обаче показа, че се намира в отлична форма и вкара за 1:2 за гостите в 30-ата минута. Българският отбор реагира само след две минути и изравни чрез оказалия се на върха на атаката Георги Пеев, който се възползва от втората асистенция в мача на Мартин Петров.

Минута преди края на първото полувреме и късметът се усмихна на българския отбор, след като Ашли Йънг от три метра улучи гредата на опразнената врата след пробив и пас от дясното крило на Луис Гарсия.

Мартин Петров след две асистенции успя и да се разпише в 51-ата минута. Той беше изведен по прекрасен начин от Красимир Балъков, избяга от защитата и търколи топката покрай излезлия да го посрещне вратар Карл Икеме. Бившата звезда на Челси Джо Коул изравни за 3:3 в 74-ата минута с чудесен индивидуален пробив. Той получи топката на границата на наказателното поле, мина през Михаил Александров и Велизар Димитров и прати топката под плонжа на Димитър Иванков.

Стартови състави:
България: Здравко Здравков, Милен Петков, Александър Тунчев, Илиян Стоянов, Ивайло Петков, Даниел Боримиров, Красимир Балъков, Георги Пеев, Мартин Петров, Димитър Бербатов, Христо Стоичков
второ полувреме: Димитър Иванков, Радостин Кишишев, Росен Кирилов, Илия Груев, Мариян Христов, Илиан Илиев, Велизар Димитров, Христо Янев,  Михаил Александров, Христо Йовов,  Владимир Манчев, Валери Божинов, Наско Сираков
Селекционер: Димитър Димитров

Състав на Световните звезди: Шей Гивън, Алън Хътън, Гари Кейхил, Джеймс Колинс, Джереми Линч, Стилиян Петров, Гарет Бари, Ашли Йънг, Робер Пирес, Хенрик Ларсон, Луис Гарсия
второ полувреме: Карл Икеме, Флоран Малуда, Джо Коул, Неманя Видич, Ричард Дън,  Коло Туре, Максуел, Рой Кийн, Юри Джоркаеф

селекционер: Мартин О’Нийл

БТА