Испанецът Карлос Алкарас ще срещне Даниил Медведев (Русия) в полуфинал на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като се справи с Александър Зверев с 6:3, 6:2, 6:4.

Преди срещата имаше сериозни въпросителни как Зверев е подготвен за сблъсъка си с испанското дете-чудо, след като в понеделник трябваше да изиграе най-дългия мач на турнира до момента – близо петчасов маратон в пет сета срещу Яник Синер. Тази среща наистина постави под въпрос границите на физическата издръжливост на Зверев, но пък помогна още на финалиста от 2020-а година и миналогодишен шампион Алкарас.

И логично, 12-ият в схемата на турнира Зверев се добра едва до четири точки за пробив в целия мач – по две в първия и в третия сет, но не успя да вземе подаване в нито един момент.

"Помня последния път, когато играх срещу Зверев в Мадрид и загубих. От една страна е тъжно, защото се срещаме толкова рано в турнира. Но пък да го видя на Големия шлем срещу мене е истинско удоволствие. Знам, че му беше трудно, но той работи здраво", похвали съперника си Алкарас след края на срещата.

Германецът опита да опонира с бомбен начален удар и поддържаше равновесието в началото на мача. Но явно не само с по-свежо тяло, но и с по-свеж ум Алкарас капитализира още първата си възможност за пробив и поведе с 5:3. След това той взе контрол с гейм на нула, за да затвори първия сет. И продължи в същото темпо, печелейки шест от следващите седем гейма в мача.

Във втората част Алкарас направи ранен пробив за 2:1, след което изчака подходящ момент за да вземе ново подаване. А при 5:2 Зверев поиска медицински таймаут. Германецът се върна в третия сет с видима болка в слабините, но опита да се противопостави на испанеца. В един момент вероятно си е спомнил за миналогодишните си проблеми на Ролан Гарос, когато получи травма в глезена срещу Рафаел Надал и тя го извади от корта за осем месеца. Алкарас обаче методично налагаше темпо, което беше изгодно за него, взе втория си брейк-шанс в частта за 5:4 и след това затвори мача.

"Мисля, че показах най-доброто, на което съм способен или поне близо до най-доброто. Усещах корта добре, чувствам се добре физически и в добро настроение за полуфиналния мач", каза още Алкарас след успеха си.

Даниил Медведев пък взе изцяло руския четвъртфинал срещу добрия си приятел Андрей Рубльов. 3-ият в схемата на турнира тази година и шампион от 2021-а Медведев с 6:4, 6:3, 6:4 над кръстника на дъщеря си и номер 8 в решетката на Ю Ес Оупън Рубльов за 2 часа и 48 минути.

Рубльов стартира мача много силно, взимайки 7 от първите си 8 възможни точки, но Медведев бързо наложи доминацията си като спечели първия сет само за 33 минути. Той върна пробива от 0:2 за 2:3 и след това направи още един за 5:4. Втората част продължи 58 минути с доста грешки и от двете страни, но все пак Медведев спаси три точки за брейк при 5:3 и след това си взе подаването.

Третата част беше най-оспорвана, тъй като Рубльов отново поведе. Кулминацията обаче настъпи в последния гейм, който продължи 15 минути и Медведев го спечели чак при петия си мач-бол. а Рубльов, макар и да е стигал до девет четвъртфинала в Големия шлем, не може да се похвали с нито една победа.

"Беше брутално! Такъв мач. . .Единственото успокоително е, че условията бяха равни и за двамата. Аз знам, че Андрей никога не се предава, но и той знае, че аз не се предавам също никога и вече всички го видяха на корта", заяви след края на срещата Даниил Медведев.

БТА