Отборите на Франция и Нидерландия постигнаха категорични домакински победи в група В на Европейските квалификации и затвърдиха ролята си на фаворити за класиране на финалите в Германия догодина.

Французите – втори от последното Световно първенство, пречупиха Република Ирландия с 2:0, докато Нидерландия се справи с три гола за едно полувреме и отнесе Гърция с 3:0. Петлите са на върха в класирането с пет победи от пет мача и голова разлика 11-0, след като днес головете за тях вкараха Орелиен Чуамени в 19-ата минута и Маркус Тюрам в 48-ата.

С далечен удар, както срещу Англия на Световното първенство, Орелиен Чуамени вкара своя 3-ти гол за отбора на Франция – този път от около 25 метра. А днес негови жертви станаха ирландците, които през огромна част от мача трудно се справяха с френския тим. Три минути след началото на втората част Маркъс Тюрам удвои преднината на домакините.

Сега на тях им предстои във вторник, заминаване за Германия и това пътуване до Дортмунд за приятелски мач изглежда като опознавателно пътуване за Европейското първенство, където те почти сигурно ще участват след по-малко от година.

Селекционерът на световния вицешампион Дидие Дешан предложи добре дефинирано 4-3-3 със свобода за Гризман в халфовата линия и с Чуамени като подкрепа. Новата роля беше за Адриен Рабио, когото Дешан предпочете в ущърб на Камавинга. В отбраната Люка Ернандес се завърна след сериозната контузия на коляното, която го извади от последното Световно първенство.

Нидерландия вкара три попадения – също доста красиви за крайното 3:0 над Гърция. Мартен де Роон откри в 17-ата минута, а Коди Гакпо покачи в 31-ата. Дензъл Дъмфрийс, който подаде за 2:0, направи още една асистенция. Той сложи топката на главата на Вут Вегхорст за крайното 3:0 в 39-ата.

БТА