Футболистите на Унгария се наложиха над Сърбия в Белград с 2:1 в рамките на петия кръг от квалификациите за Европейското първенство в група G, където е и България. След този мач унгарците излязоха еднолично начело в класирането с 10 точки и направиха сериозна крачка към класиране на Евро 2004. Сърбите са 2-и със 7 точки, а за техен късмет по-рано днес Черна гора стигна само до 2:2 срещу Литва и е 3-а с 5. Балтийците и България са с по 2 точки, като "лъвовете" днес запълниха програмата си с контролна среща с Иран.

На празния заради наказание стадион Райко Митич двете селекции влязоха доста предпазливо в двубоя, като в началните минути нямаше особено вълнение за вратарите. Но почти веднага Сърбия успя да поведе след контраатака в 10-ата минута. Душан Тадич получи топката, тръгна напред и асистира на Влахович , който не улови паса, както вероятно му се искаше. Но с помощта на Атила Салай, който в опита си да изчисти, си вкара автогол.

Това сякаш "събуди" унгарците, които след това овладяха инициативата и станаха много по-сериозни в атаките си. Но Сърбия отново имаше първа голяма възможност в следващите минути, след като Сергей Милинкович-Савич прати брилянтно топката над защитата за Александър Митрович. Снажният таран не успя да я овладее добре, а вратарят Денеш Дибус се намеси и предотврати нова опасност за унгарската врата.

Последва светкавичен отговор и само в рамките на две минути унгарците осъществиха пълен обрат. В 34-ата минута Барнабаш Варга се възползва от асистенцията на Салай и прати топката зад Ваня Милинкович-Савич.

Само две минути по-късно имаше нов "студен душ" за "орлите", след като Вили Обран успя да разтресе мрежата и така донесе пълен обрат на съседите, възползвайки се от мощния пробив и чудесното подаване от дясно на Адам Ланг.

До края на полувремето "орлите" заплашиха Дибус още веднъж, но безрезултатно при засичане на топката от Влахович центриране на Сергей Милинкович-Савич, но тя се озова край гредата.

Сърбите влязоха много по-добре във втората част и още от първата минута започнаха да атакуват много агресивно. Свежест внесоха Андрия Живкович и Филип Младенович, които на почивката замениха Радонич и Костич. В 58-ата минута домакините бяха близо до изравняване когато Влахович стреля от много неудобна ситуация, но Дибус попречи на топката да се озове в мрежата с невероятна намеса. След още две минути пак вратарят реагира "като котка" и спаси удар на Милош Велкович, който завърши атаката с удар с глава след добра акция.

Тимът на легендата Пикси Стойконич доминира до самия край, но без резултат. В следващия кръг в неделя Сърбия гостува на Литва в Каунас, а България ще пътува до Черна гора в опит да се върне в битката за 2-ото място.

БТА