Новак Джокович е шампион на US Open след трисетова победа над Даниил Медведев на финала - 6:3, 7:6, 6:3. Руснакът този път не успя да спре сръбския гигант на тениса по пътя му към историята, както го направи на същото място и в същия мач преди две години.

Тогава Даниил би Ноле и го разплака, отнемайки шанса му за календарен Шлем с четирите най-важни титли в рамките на един сезон. Сега обаче не попречи Джокович да е вече с 24 трофея от Шлем - изравнен рекорд с Маргарет Корт.

Още една титла и сърбинът ще е сам на Еверест на играта, където така или иначе вече мнозина го поставят.

Един куп знаменитости - както се полага по традиция, изпълни ложите на стадиона "Артър Аш", за да гледа финала. Вероятно зрелището можеше да е още по-ярко, ако във втория сет малки детайли не бяха пратили нещата в полза на Новак, а Медведев бе успял да изравни. Но... обикновено тези детайли винаги отиват в полза на големите шампиони.

Хронологично - Новак спечели първия сет с един пробив на подаването на Медведев, но съперникът му видимо не бе в идеално състояние. Някъде в края на тази първа част руснакът се раздвижи, заигра в типичния си стил, отпусна ръката и даде заявка, че мачът тепърва започва.

И последва сет, който ще се помни дълго. Това бе тази част от мача, която си струваше будуването, и в която финалът можеше да се килне в посока, различна от победа на фаворита.

Медведев заигра знаменито, Джокович нямаше лесен гейм на свое подаване, нямаше спечелена дори точка без огромни усилия. Сърбинът страдаше с мускулни проблеми и умора, защото хвърли огромна енергия в този втори сет, продължил 92 минути преди тайбрека.

В него Даниил водеше до 5-4, но отново срещна психически невероятно силния шампион, който сякаш в тези моменти е най-мощен.

Този невероятен маратон продължи общо час и 45 минути, преди Новак да вземе тайбрека със 7-5, да поведе с 2:0 сета и с това - поне такова бе усещането вече за всеки, който гледаше мача, да пречупи съперника.

В добавка Медведев съблече фланелката си и поиска медицински таймаут, като видимо страдаше с болки в лявото рамо.

Третата част започна с по един бърз и лесен гейм на двамата на свое подаване, след което Новак проби.

Не и преди да дойде драматичен момент - руснакът се подхлъзна и падна до мрежата, оставайки няколко секунди на корта.

Това предизвика и сърбинът да мине край мрежата и да провери състоянието на съперника му.

При 3:1 Джокович сервираше да затвърди пробива, но не успя - изненадващо се стигна до рибрейк, като по-скоро това се дължеше на нетипични грешки на Ноле, който бързаше и нервничеше.

Но надеждата интригата да се върне бе кратка. Моментално дойде нов пробив за 4:2, затвърден бързо за 5:2. При 5:3 23-кратният шампион в Шлема сервира, за да стане 24-кратен такъв.

И го направи.

След което прегърна хората в щаба си, отиде до стола и си взе от сака тениската, приготвена за случая. Тя бе със снимка на Новак с покойния великан на баскетбола Коби Брайънт, с номера, с който той играеше - 24. От тази сутрин той ги свързва, тъй като сърбинът вече е с 24 титли от Големия шлем.

Двамата бяха приятели и неведнъж Новак е почитал паметта на твърде рано отнетия от живота Коби.

Медведев продължаваше да се държи за лявото рамо и след края, но благодари на феновете за подкрепата и прегърна приятелски шампиона. Двамата винаги са били в отлични отношения, а още преди финала руснакът каза:

"Играя срещу Джокович и това означава само едно.  Трябва да съм не 10 от 10, а 11 от 10 като представяне, дори само за да имам шанс..."

Нямаше.

Каква история пише този човек в тениса... Това бе 101-вият му мач на US Open, печели титлата за четвърти път, а игра в десетия си финал там. Общо вече има 36 финала в Шлема, трофеите са 24.

От утре пак ще е №1 в ранглистата и това ще продължи доста дълго, тъй като разликата между него и загубилия титлата в Ню Йорк номер 2 Карлос Алкарас е над три хиляди точки.

Само в рамките на този сезон 2023 Новак, който е на 36 години - припомняме, доминира като валяк в мъжкия тенис. Той изигра всички четири финала в Шлема, спечели три и загуби на "Уимбълдън" от Алкарас. Уточняваме - това са 28 мача на четирите най-значими и трудни надпревари в тениса, на четири настилки. Новак е спечелил 27...

Dir.bg