Стилиян Петров и Димитър Бербатов призоваха за незабавни промени и оставки от ръководството на Българския футболен съюз (БФС). Това стана след отделни съобщения на двамата в социалните мрежи, продиктувани от различни събития.

Петров, който е рекордьор по мачове за националния отбор, и Бербатов - автор на най-много голове в историята, отдавна са опозиция на президента на БФС Борислав Михайлов.

Повод за искането на Петров е поражението на националния отбор от Черна гора с 0:1.

"Омръзна ли ви от празни обещания и клишета? Колко пъти още трябва да чуем: толкова си можем, подмладяваме отбора, до три години, до пет години. Как да поддържаме реалистичните очаквания към нашите момчета? Разбираме, че и победата, и загубата са част от спорта. Как да се съсредоточим върху положителни страни във всеки процес, вместо да мислим само за загубите? Сериозно внимание трябва да се обърне на представянето на отделните играчи, подобряването на отбора или други фактори, които показват напредък", написа Петров във "Фейсбук".

Според него БФС ще смени селекционера Младен Кръстаич и всичко ще продължи постарому.

"Сега предстои смяната на поредния треньор. За пореден път един си тръгва и идва следващият, а процесът на управление и действията на ръководните органи си остават все същите - остарели, некомпетентни и компрометирани."

"Докато тези управници не бъдат изритани и държани под отговорност за всичките им управленски недъзи, няма да усетим онази наслада отново", добавя Петров.

От своя страна Бербатов иска смяна на Михайлов, сравнявайки ситуацията при него със скандала около президента на испанския футбол Луис Рубиалес. Преди ден той подаде оставка след продължителен натиск заради целувката с футболистка на награждаване на световното първенство за жени.

"По смисъла на правилата на ФИФА, обвинението в сексуално посегателство е еднакво по тежест провинение с това в расизъм, черно тото и корупция. А това са част от обвиненията, които не просто "висят на врата" на Борислав Михайлов, но категорично уронват оскъдните остатъци от престижа на българския футбол", написа Бербатов.

Той напомни снимките, на които се вижда, че президентът на БФС Михайлов празнува в компанията на считан за "крал на черното тото" Дан Тан.

"И това беше само стартът на поредицата тежки спортни и публични скандали, които бележат голяма част от управлението на Борислав Михайлов на БФС. В следващите няколко години станахме свидетели на расизъм по време на два двубоя България-Англия, отекнали в целия свят, данни за икономически престъпления и неправомерно изразходване на държавни средства от страна на БФС, разследване за корупция във футболното ни съдийство и множество пиянски и дискриминативни прояви на Михайлов в телевизионен ефир", се казва в съобщение на страницата Р-Еволюцията е тук, която е на екипа на Бербатов.

"Ненамесата на ФИФА в случая "Михайлов" подсказва за двоен стандарт. Излиза, че ФИФА реагира, само когато това е продиктувано от широк обществен интерес. Това не говори добре за световната футболна централа и процесите там. Тъй като БФС е член и на ФИФА, и на УЕФА, задаваме същия въпрос и към европейската футболна асоциация: УЕФА, в колко голям скандал трябва да се замеси президент на източноевропейска футболна федерация, за да се стигне до санкция?"

Дневник