Полицията в Лос Анджелис през уикенда е открила статуя на стойност 1,5 милиона долара, открадната от художествена галерия в Калифорния, предаде ДПА, позовавайки се на властите.

Бронзовата статуя на Буда, която тежи 250 килограма, е била открадната от галерията "Баракат" близо до Западен Холивуд в Лос Анджелис около 3 часа сутринта на 18 септември, съобщи Дрейк Мадисън, говорител на полицията в Лос Анджелис, цитиран от БТА.

По думите му извършителят си е проправил път през портата на галерията и е влязъл в помещението през задния двор. Мъжът след това е използвал количка, за да изнесе статуята и да я натовари в камион,

Директорът на галерията Пол Хендерсън е установил, след като е прегледал записите от охранителните камери, че на лицето са му били необходими около 20 минути, за да открадне експоната. Хендерсън казва, че статуята на Буда е рядък антикварен екземпляр от 17-и век от японския период Едо, което я прави изключително ценна.

Служители на галерията са съобщили за инцидента на органите на реда, след като по-късно същата сутрин са забелязали, че статуята липсва.

Няколко дни след кражбата й детективите са проследили сигнал, че тя се продава онлайн. Сигналът ги отвел до пикап, паркиран на булевард "Палмеро" в Лос Анджелис, където в събота са открили статуята.

След намирането й е извършен арест, като остава неясно дали заподозреният е бил задържан конкретно за кражбата й, както и дали статуята на Буда е върната на художествената галерия.

Хендерсън каза още, че за 12-те години, откакто е неин директор, това е първият случай на кражба на експонат.

Директорът на галерията допълва, че извършителят не е имал реална представа за истинската стойност на статуята на Буда, тъй като я е предложил за продан онлайн на символична цена, както и че планира да засили охранителните мерки.

Дир.бг