ЦСКА-София и "Левски" завършиха 1:1 пред малко повече от 30 хиляди зрители на ст. "Васил Левски" в мач от 13-ия кръг на Първа лига. "Сините" поведоха чрез Роналдо в края на първото полувреме, а в началото на второто Джонатан Линдсет изравни.

Макар и все още далеч от най-добрите стандарти, това бе най-качественият мач между двата съперника в последните години. Освен битка и очакване съперника да сбърка, този път имаше надиграване и много голови ситуации до последно.

Равенството не устройва и двата тима, но е рано още за сметки.

"Левски" бе по-практичен и ефективен преди почивката. Символичните гости имаха проблеми понякога с изнасянето на топката - заради агресивната преса на техния съперник, но от средата на второто полувреме заиграха малко по-добре. Уелтон бе много активен по левия фланг, откъдето дойдоха най-големите проблеми за "червените".

"Сините" успяха да се справят с вече ударилия няколко съперника нападателен дует Дюкенс Назон - Майкъл Естрада. За това помогна и изолацията на Тобиас Хайнц, който поначало играеше изтеглен по-назад, за да помага в дефанзивен план.

Малко по-опасните ситуации бяха пред Густаво Бусато, докато към Пламен Андреев нямаше дори точни удари.

В 43-тата минута "Левски" поведе, като това стана малко неочаквано, предвид ситуацията. Левскарите имаха продължителна атака, като в един момент Уелтон падна на тревата. Съотборниците му продължиха да разиграват в полето на съперника си, който може би очакваше спиране на играта и явно подцени ситуацията, за което си плати.

Цунами имаше цялото време на света да центрира, направи го, при което Роналдо от много трудна позиция надскочи Емануел Шакич и направи безпомощен Густаво Бусато - 1:0. Радост в синьо, леден душ в червено.

Тимът на Нестор Ел Маестро получи шанс да върне гола скоро след това. При центриране от свободен удар Пламен Андреев не се намеси добре и зад гърба му Енес Махмутович стреля в опразнената врата, където обаче чакаше Кристиян Димитров. 

Националът бе сред най-добрите преди почивката, спирайки няколко атаки на съперника, къде с глава, къде с добро позициониране.

На почивката запалянковците се обстрелваха със сигнални ракети. Започна се от Б към А, където този път седяха цесекарите. Последва ответна реакция от Г към В.

Стигна се до предупреждение по уредбата на стадиона, че ако престрелката не спре, мачът може да бъде прекратен. Някои зрители изведоха децата си. Кордони от полиция се настани пред секторите зад вратите, а дали заради това или за друго, слава Богу ракети спряха да летят.

След антракта се разигра истински екшън, като първите минути бяха най-добрите между двата съперника в последните години. Първо Уелтон изскочи сам срещу Бусато, който спаси удара му с крак и остави тима си в спора.

Малко след това - в 48-ата, ЦСКА-София изравни и обърна настроението в сблъсъка. Кристиян Димитров и Андреев не се разбраха при подаване към Джонатан Линдсет на Амос Юга, оставяйки го да преодолее стража и малко по-късно да прати топката в опразнената врата - 1:1. Секторите А и Г ликуваха.

Веднага след това едва не се стигна до пълен обрат. При грешка в синьо Майкъл Естрада се оказа на отлична позиция отдясно, но предпочете пас към Назон, който бе блокиран от Жереми Петрис.

"Левски" отвърна с пробиви на Уелтон, който доста изтормози червената отбрана, положила доста усилия, за да го удържи. Атаките следваха една след друга. Назон "забрави" топката в ситуация, при която можеше да остане сам срещу Андреев.

Това бяха минути на надиграване между двата отбора, а не само на битка и позиционни действия като преди почивката. В 71-ата "червените" сбъркаха и топката мина много близо до целта след диагонален удар на Уелтон. Малко след това Махмутович изби пред голлинията и след развитието на положението пред вратата на ЦСКА-София се стигна до нервни изблици между играчи в двата цвята.

Те продължиха минута-две, а съдията Радослав Гидженов вдигна по два жълти картона. 

В последните 15-ина минути темпото поспадна, но сблъсъкът продължи да бъде вълнуващ за гледане. Съперниците си деляха надмощие. "Левски" бе опасен на статични положения, а ЦСКА-София не разви по най-добрия начин няколко контри. При най-добрата от тях влезлият от скамейката Фаетон пробва в долния му десен ъгъл Андреев, спасил без особени проблеми.

Финалните акорди бяха за "Левски". Роналдо овладя топката в малкия пеналт след центриране на Цунами отдалеч, а Бусато пресече опита му за фатален изстрел, спасявайки отбора си.

Така, боево и зрелищно 1:1, този път с доста повече футбол, отколкото в последните години.

ClubZ