Люис Хамилтън и Шарл Льоклер бяха дисквалифицирани от Гран при на САЩ след проверка на болидите им след края на състезанието в Остин. Пилотът на "Мерцедес" завърши втори, а този на "Ферари" беше шести, но и двамата губят точките.

Причината за наказанието е прекалено износване на дървените контролни планки, сложени на пода на болидите, което е техническо нарушение на правилника.

"Мерцедес" и "Ферари" приеха наказанието. Те посочиха малкото време за подготовка заради това, че уикендът беше само с една тренировка и имаше спринт, както и неравностите по пистата.

"Настройките в уикенд със спринт винаги са предизвикателство, защото имаме само един час свободни тренировки, а става още по-трудно с неравна писта като тази. В крайна сметка това няма значение - другите са го направили както трябва, ние сме сбъркали, правилата са ясни. Трябва да го приемем и да си извадим поуки", каза директорът на "Мерцедес" Тото Волф.

От "Ферари" посочиха, че са мислели, че са повдигнали болида на Льоклер достатъчно, но се е оказало, че не е така.

Състезанието беше спечелено от Макс Верстапен ("Ред бул"), а дисквалификацията на Хамилтън означава, че в тройката влизат Ландо Норис ("Макларън") и Карлос Сайнц ("Ферари").

След наказанията пилотът на "Уилямс" Логан Сарджънт влезе в Топ 10 и взе първата си точка във Формула 1. Той стана и първият американец с точка след 30-годишно прекъсване. Последният пилот от САЩ, печелил точки във Формула 1, беше Майкъл Андрети с "Макларън" през 1993 г.

Дневник