Възпоменателни церемонии за отдаване на почит и признателност на загиналите на бойните полета воини на България се провеждат пред много паметници в Шуменска област на днешната Архангелова задушница.

В Шумен венци и цветя в 10,00 часа бяха поставени пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал". Заупокойна литургия отслужи отец Иван от храм „Свети Три Светители“.

Ритуали по отдаване на почит по повод Архангелова задушница има днес също пред войнишките паметници в селата Зайчино ореше и Никола Козлево. Във Велики Преслав той се проведе в 9,00 часа пред Паметника на загиналите във войните 1912-1918 г.

Церемонията в Нови пазар е от 11,00 часа пред Паметника на загиналите във войните от община Нови пазар, а в Смядово от 10,30 часа на Мост-паметника на загиналите във войните. 

В писмо до медиите от Военно окръжие – Шумен напомниха, че церемонии на Архангелова задушница има в Българската армия от 1880 г. Първите участници в този ритуал са войсковите чинове от Земската войска на Княжество България. От 1924 г. ритуалът се провежда с участието на местната власт и наследници на загиналите във войните български воини. Традицията е прекъсната през 1946 г. и е възстановена през 1992 г. от Министерството на отбраната на Република България и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите.

ШУМ.БГ