Днес, 13 ноември, понеделник, е ключов ден за българския футбол.

На заседание на Община Пловдив трябва да се вземе решение дали стадион "Христо Ботев" в града ще може да приеме европейската квалификация между България и Унгария. Административен батак, който обаче може да коства много на целия български футбол.

Хронологията накратко:

Мачът трябваше да се играе в София на Националния стадион, където фенове от цялата страна се организираха за протест срещу ръководството на БФС.

Управниците се притесниха и преместиха мача в Пловдив, където да се играе пред празни трибуни. След консултация с МВР.

И тук започна ходенето по мъките. Причината е, че стадион "Христо Ботев" все още няма необходимия лиценз, а по съоръжението се извършват строителни дейности, тъй като не е готово.

Строителят, в лицето на Илиян Филипов, категорично отказва да поеме отговорност за провеждането на международния мач. Защото ако има инциденти, каквито се очакват и заради протеста на феновете, които ще се съберат около съоръжението, виновен ще е Филипов.

Затова той отказва да изпрати писмо в Община Пловдив, с което да гарантира безопасността. Което пък оставя БФС в поза партер. Защото няма време двубоят да се премести в друг град.

След десетки срещи и телефонни разговори, след закани за съд и обвинения в заплахи, днес Община Пловдив трябва да реши съдбата на мача. Ако се съгласи двубой да има - ще е нарушение на правилата. Ако пък няма да има - служебна загуба за България, както и много тежки санкции, включително може да се стигне до вадене на националния отбор от международния календар за много дълго време.

Така, съвсем накратко, изглежда батакът, в който е БФС и целият ни футбол в момента. Абсурдна ситуация, която може да донесе мощен еврошут по цялата система. А може би точно от това има нужда...

Дир.бг