Изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов още веднъж повтори мнението, че Европейската футболна асоциация (УЕФА) е тази, която е решила предстоящият в четвъртък мач с Унгария от квалификациите за Евро 2024 да се играе без публика.

Попов заедно със заместник-изпълнителния директор на БФС Христо Запрянов дадоха съвместна пресконференция с представители на полицията относно двубоя, който ще се проведе утре от 19:00 часа на Националния стадион "Васил Левски". В последните дни около срещата се генерира огромно напрежение в общественото пространство, тъй като до вчера не се знаеше къде ще се играе мачът, а феновете изразиха недоволството си и от забраната за допускане на публика на стадиона.

През последния месец привържениците на най-популярната игра скандират "Оставка!" в 18-ата минута на всеки мач от първенството, недоволни от управлението на президента на БФС Борислав Михайлов и екипа му през последните 18 години.

"С органите на реда в София и в другите градове работим отлично. Организирането на една международна футболна среща е от голямо значение, защото може да възникнат ситуации, които да доведат от сериозни последствия. Ситуациите се обсъждат и цялата тази информация се предава на УЕФА. В тази връзка съм донесъл регулациите на УЕФА. Там има няколко разпоредби относно смените на стадиона, които се регулират от тези регулации. Администрацията на УЕФА трябва да бъде уведомена незабавно, ако съществува възможност да не се проведе срещата. Ако изникне някакъв проблем, може да се стигне до световен скандал. Не е лесна работа да се подготви такава футболна среща", заяви Попов.

"УЕФА е тази, която казва защо даден мач трябва да се играе пред празни трибуни и на него да не се допускат фенове. Надявам се всички да са разбрали това. В УЕФА има цяла структура, която се занимава само с това мачовете да преминават безопасно. Тези хора събират данни и на база на тези данни взимат решения. Ние единствено сме препратили данните, които получихме, че се готвят протести", добави още изпълнителният директор на БФС.

От полицията потвърдиха, че подобен протест наистина ще има, но полицейските сили са готови за него. Митингът ще бъде на улица "Гурко" в района от улица "Любен Каравелов" до Спортната палата - точно срещу централния вход на сектор "А" на Националния стадион.

"Не сме изразявали позиция къде да бъде мачът. Решението е на УЕФА. Стадионите в България, които могат да приемат такива мачове, не са много. Ако УЕФА реши, може да прати мача и на Царско село. Стадионът в Разград също бе коментиран като вариант", посочи още Борислав Попов.

Христо Запрянов посочи, че БФС не чувства вина за създалата се ситуация, макар тя да хвърля петно върху българския футбол.

"УЕФА взима решенията и прави препоръките. Аз самият не съм в състояние да оценявам риска. Ако има петно върху българския футбол, цялата тази промяна се случи заради препоръки на УЕФА. Не може от БФС да се чувстваме виновни", каза Запрянов.

Два мача преди края на квалификациите националният отбор на България няма никакви шансове за класиране на Евро 2024. "Лъвовете" имат само две спечелени точки от първите си шест мача и заемат последното място в група с Унгария, Сърбия, Черна гора и Литва. За унгарците обаче предстоящият мач е много важен, тъй като дори с равенство ще си осигурят място на шампионата в Германия догодина.

БТА